+ Fotó

150 ezer darabos fényképgyűjtemény Budapest szocialista kori történetéről

A XIX. Magyar Játékfilmszemle díjátadója 1987. február 18-án a Budapesti Kongresszusi Központban. A fődíjat Rózsa János (b4) Csók, anyu! c. filmje kapta. A film forgatókönyvét Vámos Miklós (b2) írta, az operatőr Ragályi Elemér (b3) volt. A kép bal szélén Kocsis Zoltán látható.

A magyar főváros szocialista kori történetét reprezentáló mintegy 150 ezer darabos fényképgyűjtemény került Budapest Főváros Levéltárába.

A levéltár hétfői közleménye szerint a gyűjtemény a hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat. A csaknem 150 ezer darabos kollekció a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) Riporteri Osztályának egykori fotóarchívuma.

A kollekció a Főfotóval szerződésben álló vállalatok, intézmények és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza. Találhatók benne felvételek a szocialista korszak fővárosi gyárairól, különféle üzletekről, szakmai vásárokról, valamint termék-, reklám-, esemény-, város- és tájfotók, illetve portrék is.

Az első digitalizált állományokban láthatók képek az 1987-es Filmszemléről, a Fővárosi Kézműipari Vállalat 1984-es divatbemutatójáról, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumról (1986), a Főfotó vállalati tanácsválasztásáról (1985)  és az 1986-os I. Bridzs Európa Bajnokságról is.

Pillanatfelvétel az 1984-es nyári divatról. A Fővárosi Kézműipari Vállalat divattervezői (művészeti vezető Weingruber Éva) által készített fehér vászon teniszruhákat 1984 februárjában mutatták be.

A fényképek rendszerezése, leírása és digitalizálása várhatóan több évig tartó munkafolyamat lesz, de a feltárással kapcsolatos első eredményeket már a következő hónapokban megosztják az online felületeken.

A szerteágazó témájú fotóanyag betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba, ami a közelmúlt és a fotózás iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes és tanulságos múltidéző utazásnak ígérkezik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top