+ Képzőművészet

Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! – Réber László irodalmi illusztrációi

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Azok a szülők, akik a Janikovszky-könyveken nőttek fel, tovább adják gyerekeiknek azokat, és akik kinőttek már a gyerekkönyvekből, szépirodalmi illusztrációit viszik magukkal tovább. Réber László rajzai, úgy tűnik, nem avulnak el sosem, mert nem múlik az a jellegzetesen közép-európai életérzés sem, amiben születtek. Sajátjuk az ironikus és a groteszk világnézet, ami mifelénk jobbára a túlélés záloga. Olyan művészet az övé, ami kis helyen is elfér, akár egy keskeny kis kötetben, ami jól megbújik a zsebünkben, Örkény Egypercesek, mondjuk, Réber rajzaival, keserédes napokra, egy falatnyi otthonosan abszurd a mindennapokra emlékeztet.

A Budavári Önkormányzat különleges kiállítással szeretne adózni Réber László grafikusművész emlékének a Virág Benedek Ház kiállítótermében, olyan helyszínen melyet egyre többen megismernek az első kerületben és azon túl. A kiállítás kurátori munkájára a kerületben élő Révész Emese művészettörténészt kérték fel, akinek szakterülete a sokszorosított művészi grafika mellett a könyvillusztráció is. A szintén kerületben élő Babos Bertalan Zsili képzőművészt bízták meg a kiállítás látványtervezésével és művészeti kivitelezésével. A kiállítás Réber László lánya, Widengård Krisztina támogatásával és hozzájárulásával készült. A tárlathoz családi és szakmai programokat terveznek, melyekről az Önkormányzat honlapján és Facebook-oldalain lehet majd tájékozódni.

Réber minimalista, filozofikus rajzai kiváltképp jól illeszkednek olyan írók világához, mint Örkény és Vonnegut. Tárlatunk Réber két nemzedéktársát, Örkény Istvánt (1912-1979) és Kurt Vonnegutot (1922-2007) emeli ki, két olyan írót, akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus. A kiállítás középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült illusztrációkat emelték ki.

A tárlat különlegessége az egyedi látvány, amely Babos Bertalan Zsili grafikus- és festőművész falfestményeinek és installációinak köszönhetően új összefüggésekbe állítja az illusztrációs grafikákat. E rajzok leginkább a könyvek lapjairól ismertek, eredeti példányaik tenyérnyi méretű grafikák, melyek nagy része mára elveszett. A bemutatott illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből származik, más részük kinagyítva, Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményei révén, vagy fotómásolatban jelenik meg, ezzel is bizonyítva Réber tenyérnyi grafikáinak monumentalitását, hogy a kicsiny grafikák önálló alkotásként, plakát méretben is kiválóan érvényesülnek.

 Szabad téri megnyitó: 2020. június 28. 18.00

A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@budavar.hu

Helyszín: Virág Benedek Ház (1013 Budapest, Döbrentei u. 9.)

A tárlat ingyenesen megtekinthető 2020. október 01-ig, csütörtöktől-vasárnapig, 14-18 óra között.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top