+ Tudomány

Az olaszoknál már azelőtt jelen volt a koronavírus, hogy Kína bejelentette az első beteget

Olasz kutatók az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban gyűjtött szennyvízmintákban, ami azt jelzi, hogy a Covid 19-betegség már az előtt megjelent Észak-Olaszországban, hogy Kína bejelentette a fertőzés felbukkanását.

Az olasz közegészségügyi intézet kutatói 40 szennyvízmintát vizsgáltak, amelyeket 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtöttek be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból.

Csütörtökön közzétett eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen van a SARS-Cov-2 vírus.

„Ez a kutatás segít, hogy megértsük a vírus terjedését Olaszországban”

– közölte  Giuseppina La Rosa, a kutatás társvezetője közleményben.

A Hollandiában, Franciaországban és Ausztráliában végzett kisebb tanulmányok már kimutatták, hogy a Covid-19-betegséget okozó koronavírus jelenlétét ki lehet mutatni szennyvízből, és számos országban megkezdték a minták gyűjtését és elemzését a járvány terjedésének nyomon követésére.

Olasz orvosok már korábban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot.

La Rosa közölte, hogy a vírus nyomainak észlelése 2019 vége előtt összhangban van más országokban felmerült bizonyítékokkal arról, hogy a Covid-19 már az előtt terjedhetett, hogy Kína december 31-én jelentette az első igazolt megbetegedést.

A vírus jelenlétére utaló nyomokat találtak Bolognában, Milánóban és Torinóban 2020 januárjában és februárjában vett vízmintákban. Az októberi és novemberi vízminták negatívok voltak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top