+ Irodalom

Nyit az ország egyik legpatinásabb könyvtára, a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb is újra látható június 20-ától, szombattól Zircen, az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárában. A látogatók előtt már e hétvégétől ismét nyitva áll a bibliotéka, június 23-ától pedig olvasóinkat, kutatóinkat is várjuk. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a muemlekkonyvtar@oszk.hu e-mail-címen.

A könyvtár 70 ősnyomtatványt (a XV. században nyomtatott kötetet) és csaknem 400 antikvát (a XVI. században kiadott művet) tudhat magáénak, amelyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon. Igazi kuriózum például David Dietrich Flora universalis című műve. A negyvenhét kötetes növényhatározó a 19. században ismert növényvilágot mutatja be gyönyörű, kézzel színezett acélmetszeteken.

Történelmi érdekesség, hogy a nagyterem 15 méter magasan lévő tetőszerkezetét a második világháborúban egy német repülő beszakította, de a kazettás mennyezetet tökéletesen illúziókeltő módon helyreállították. A terem bútorzatát a Bakony fáiból készítették, egyedül a legsötétebb fát, a paliszandert szerezték be külföldről. Legkülönlegesebb darabja az az intarziás szekrényajtó, amely 96 különböző fából készült.

A bibliotéka 2020. június 20-ától szeptember 30-áig, keddtől vasárnapig várja a látogatókat 9 és 17 óra között. A könyvtár csak idegenvezetéssel tekinthető meg az alább jelzett időpontokban.

Időpontok: 9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15.
Belépőjegyek a Ciszterci Látogatóközpontban vásárolhatók.

A biztos bejutás érdekében javasoljuk látogatóinknak, hogy előre jelentkezzenek be a turizmus@ocist.hu e-mail-címen vagy a +36-88/593-675-ös telefonszámon.

A kutatókat 2020. június 23-ától várja a könyvtár keddtől péntekig 9 és 16 óra között. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a következő elérhetőségek valamelyikén: muemlekkonyvtar@oszk.hu, +36 88 593 800.

Felhívják látogatóink figyelmét, hogy a megfelelő távolságtartási szabályok megtartásához 10 főben korlátozzák a könyvtárban egyszerre fogadott látogatóink számát. A bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeznek ki, amelyet ajánlott használni, az orrot és a szájat pedig kérik sállal vagy maszkkal elfedni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top