+ Irodalom

Hosszú betegség után 55 éves korában elhunyt Carlos Ruiz Zafón, spanyol író

“Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja a lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap.”

Életének 55. évében, két és fél éve tartó betegség után elhunyt Carlos Ruiz Zafón, napjaink nemzetközi irodalmának egyik legelismertebb szerzője. Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író, műveit több mint ötven nyelvre fordították le.

Legismertebb könyve A szél árnyéka. Megjelenésekor a The Sunday Times ezt írta:

„Az a ritka regény, amelynek egyszerre briliáns a története, és nagyszerűen van megírva”

A Le Figaro így emlegette:

„Az év legjobb könyve. Művelt, de mindenki számára elérhető”

A The New York Times még tovább ment:

„García Márquez, Umberto Eco és Jorge Luis Borges találkozása egy újszerű és elsöprő varázslatban”.

2014-ben a Penguin Classics kiválasztotta a világirodalom történetének huszonhat klasszikusát (az angol ábécé mindegyik betűjéhez egyet-egyet), és a Z-t A szél árnyékának ítélte. Carlos Ruiz Zafón így Charles Dickens, Jane Austen, Marcel Proust és James Joyce társaságába került. A történetet aztán tetralógiává bővítette, így született meg az Elfeledett Könyvek Temetője-sorozat.

Magyarul megjelent művei: az Elfeledett Könyvek Temetője-sorozat (A szél árnyéka, Angyali játszma, A mennyország fogságában, Lelkek labirintusa), Marina, A Köd Hercege.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top