+ Színház

Fél milliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári színházat

Éves szinten 485 millió forinttal támogatja az állam 2024-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színházat – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Fülöp Péter hangsúlyozta: az önkormányzat és a kormány olyan megállapodást kötött, amely 2024-ig biztosítja a stabil és kiegyensúlyozott működés feltételeit a Vörösmarty Színház számára.

Székesfehérvár jó partnere a kulturális kormányzatnak, a város áldoz a kultúrára, fontosnak tartja kulturális értékeink megőrzését, és az elmúlt években is jelentős forrásokat fordított a színház működtetésére.

Az állami támogatás közös működtetést jelent, nem kíván az állam beleszólni művészeti kérdésekbe.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere leszögezte: nem államosítás történik, a Vörösmarty Színház továbbra is a városi önkormányzat intézménye. Közös felelősségvállalásról van szó az állam és az önkormányzat részéről.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat az állami támogatással megegyező összeget biztosít minden évben a színház számára.

Kitért rá, a támogatásban szerepel egy hatvanmillió forintos bérfejlesztés, ami a koronavírus-járvány okozta elmaradt előadások miatt most még nagyobb jelentőséggel bír. A bérfejlesztés nemcsak a művészeket, hanem a színházi szakembereket is érinti.

Emellett szintén része ennek az összegnek a balettszínház 23 millió forintos támogatása, ami művészeti együttműködésben valósul meg – közölte Cser-Palkovics András.

A polgármester köszönetét fejezte ki a Vörösmarty Színház társulatának a koronavírus-járvány idején tanúsított munkájáért. Az intézmény dolgozói maszkokat varrtak és a Művészkaravánnal házhoz vitték a kultúrát – mondta.

Szikora János színházigazgató hangsúlyozta: az együttműködési megállapodás hosszú évekre stabil körülményeket biztosít a társulatnak. Ilyen mértékű, ilyen hosszú időszakra szóló állami támogatásra még soha nem volt példa – jegyezte meg.

Kiemelte: a kulturális ágazat dolgozóinak bérrendezése évtizedek óta megoldatlan problémát jelent, a bérfejlesztés nemcsak a színészek, hanem a 102 fős társulat minden tagja számára jobb körülményeket biztosít.

A támogatást “kultúrára éhes” közönség is kapja, hiszen arra kap általa a színház lehetőséget, hogy minél tartalmasabb, színvonalasabb és sokszínűbb műsort gyártson. Úgy fogalmazott: a támogatás egyfajta “kulturális rezsicsökkentés”, mert a biztos, stabil gazdálkodási körülmények azt is jelentik, hogy bevételi oldalon nem kényszerülnek arra, hogy a közönségen “hajtsák be” a működéshez szükséges összeget.

Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a társulat tagjainak az elmúlt évek munkájáért, mellyel a Vörösmarty Színházat “feltették a térképre” és az mára jelentős helyet foglal el Magyarország színházi életében.

Az új finanszírozási formában a művészet szabadsága megmarad.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top