+ Színház

Indul a séta! – Művészek ébresztik a várost

Wa(l)king the city Budapest

A Placcc Fesztivál által – dán partnerével, a Metropolis Koppenhágai Nemzetközi Színházzal együttműködésben szervezett – Wa(l)king the city c. köztéri művészeti eseménysorozatra kiírt pályázatra 47 terv érkezett be. A sétát a Placcc Fesztivállal korábban is rendszeresen együttműködő meghívott művészek kezdik: a Dollár Papa Gyermekei, Sőrés Zsolt, a Ziggurat Project, a StereoAkt és Somló Dávid. Ezt követik majd azok az alkotók vagy alkotópárosok, akit a neves zsűri a beérkezett pályázatokból kiválaszt.

Az eseménysorozat keretében 2-3 naponta egy-egy művész egyénileg ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval. Az akciók reflektálnak a városra, a helyszínre, a helyzetre, a művész saját élményeire és érzéseire, formailag pedig a bejelentkezések alkothatnak egy sorozatot, vagy modulárisan ismétlődhetnek az egymást követő helyszíneken. A séták keresztülvezethetnek a város ismert pontjain, vagy akár eldugott, ismeretlen részein is.

A zsűri tagjai: Kitt Johnson (X-act, DK), Barda Beáta (Trafó), Jászay Tamás (revizoronline.com), Ivanyos Ambrus (Meetlab)

TERVEZETT MENETREND // Facebook esemény

2020. június 12. péntek 16.00-21.00

Dollár Papa Gyermekei (Ördög Tamás, Kiss-Végh Emőke): Bovary Emma újra sétál

Bovary Emma elindul otthonról, a férjétől a szeretőjéhez. Az útvonal bejárása egyben belső utazásának kivetülése is. A séta során rejtett gondolatait hallhatjuk annak rendszeres időközönként megszakított pontjain.

Részletek: http://placcc.hu/2020/06/09/dollar-papa-gyermekei/

2020. június 14. vasárnap 15.00-20.00

Sőrés Zsolt: A Listen felülvizsgálata, amikor a város még meztelen

„Évekkel ezelőtt felkérést kaptam Max Neuhaus Listen című hangművészeti darabjának a rekonstrukciójára. Ennek nyomán a mostani pszichogeográfiai séta során (a Listen című hangsétát is újraértelmezve) a dérive segítségével néhány szituácionista vonatkozású városi helyszínt fedezünk majd fel. Ezek: a Minaret, A Kétségbeesés Építészete, a Cigánytábor és a Potlatch.”

Részletek: http://placcc.hu/2020/06/09/sores-zsolt/

2020. június 17. szerda 6.00-11.00

Ziggurat Project (Sarlós Flóra Eszter, Kovács Emese): Invisible Traces

Nincs többé érintés? Fizikai és mentális egészségünk megóvása érdekében napi 8-15 ölelés javasolt, hiszen a fizikai érintés csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. Az újonnan kialakult helyzetben azzal óvjuk meg egészségünket, hogy nem érintjük meg egymást!? Milyen hatással van ránk ez a távolságtartás? A két táncos-alkotó performatív sétájának középpontjában a fizikai izoláltság és a szociális intimitás, érintés fontossága áll, melyet mindannyian újraértékelünk jelenidőszakban. A város két különböző pontjából induló táncos mozgása nyomán láthatatlan útvonal szövődik. A test mindenre emlékezni fog: az érintés vagy az érintés hiánya láthatatlan nyomokat hagy.

Részletek: http://placcc.hu/2020/06/09/ziggurat-project/

2020. június 22. hétfő 16.00-21.00

Stereo Akt (Boross Martin, Tara Khozein): PROvision

„Unatkozol otthon, de mégsem szeretnél kimozdulni? Le kellett mondanod a nyaralásod? Ne pazarold az időd még egy Netflix sorozatra, inkább csatlakozz egy felejthetetlen városi sétára, méghozzá az otthon melegéből! Az URBAN VISION VIRTUAL REALITY™ csomagnak köszönhetően (amely egy forradalmi VR szemüveget és személyre szabott audio guide-ot is tartalmaz) átérezheted Budapest lüktető pulzusát, miközben a nevezetességek árnyékában felfedezheted a turistacsoportok elől rejtve maradt ékköveit is.”

Részletek: http://placcc.hu/2020/06/09/stereo-akt/

2020. június 24. szerda 17.00-22-00

Somló Dávid: Kicsengetés

„Nekem az elmúlt időszakban a legnehezebb az a fókuszálatlan állapot volt, ami az életem eseményei feletti kontrollom elvesztése váltott ki. Ezért a sétámra egy precízen követhető, folyamatos meditatív figyelmet igénylő feladatot választottam magamnak. Lassan sétálva, 5 órán keresztül fogok csengetni egy előre pontosan meghatározott belvárosi útvonalon. A séta során 5 különböző hangú csengőn fogok felváltva játszani, míg a ruhámba rejtett hangszóróból, kitartott, hömpölygő hangok kísérnek, megváltoztatva a városi hangképet. Húzom magam után a hangot, mint a csiga a nyálát.”

Részletek: http://placcc.hu/2020/06/09/somlo-david/

 A művészeti mikroeseményeket a PLACCC Fesztivál facebook oldalán lehet majd online követni, a Placcc Fesztivál és az IN SITU honlapokon pedig utólag megtekinteni.

Koncepció: Trevor Davies (Metropolis / Københavns Internationale Teater)

Szervező: Placcc Fesztivál

Támogatók: Metropolis / Københavns Internationale Teater, Summa Artium, In Situ network, Creative Europe

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top