+ Tudomány

Szathmáry Eörs elmondja, miért lépett vissza az MTA elnökjelöltségtől

Szathmáry Eörs

Szathmáry Eörs visszalépett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökjelöltségétől – közölte az MTA. Az elnökségre továbbra is pályázó Freund Tamás és Pléh Csaba vitáját zárt körben, várhatóan június 18-án tartják, a tisztújító közgyűlést július 6-ára tervezik.

Az MTA Jelölőbizottsága szerdán levélben tudatta a közgyűlés tagjaival, hogy

“a jelölőbizottság elnökéhez címzett 2020. május 31-i levelében Szathmáry Eörs elnökjelölt – főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében – visszavonta elnökjelölti nominációját, s egyúttal kinyilvánította, hogy az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad”.

A visszalépést Vörös József, a jelölőbizottság elnöke a testület nevében tudomásul vette. Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké. A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok. A jelenleg június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók. A tisztújító közgyűlés várható időpontja július 6.

“Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségéből, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom”

– mondta Szathmáry Eörs az mta.hu-nak. Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak.

“Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, s ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel”

– mondta Szathmáry Eörs.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top