+ Képzőművészet

Elhunyt Jerger Krisztina

fotó: Teknős Miklós

Életének 72. évében kedden elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, a Műcsarnok és a Varsói Magyar Kulturális Intézet egykori igazgatóhelyettese – közölte Facebook-oldalán a Szépművészeti Múzeum és a Varsói Magyar Kulturális Intézet.

Jerger Krisztina 1948. szeptember 5-én született Budapesten, magyar apától és lengyel anyától.

A Varsói Tudományegyetemen végezte el a művészettörténet szakot, tanulmányai közben a világhírű Józef Szajna stúdiószínháza melletti galériában dolgozott. 1976-tól 2005-ig a Műcsarnok munkatársa, 1999 és 2001 között igazgatóhelyettese volt, de számtalan más magyar és külföldi kiállítóhelyen is rendezett tárlatokat, majd 2005 és 2010 között a Varsói Magyar Kulturális Intézben dolgozott igazgatóhelyettesként.

Jerger Krisztina 1981-ben és 1985-ben is Nívódíjat kapott, 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Legfontosabb kiállításai: Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter, El Kazovszkij életmű-kiállításai, a Tény-kép, a Magyar Fotográfia Története, a Dráma és tér című díszlet- és jelmezkiállítás, a Frissen festve és az Új szenzibilitás első tárlata, a Páva utcai Holo­kauszt Emlékközpont nyitókiállítása.

Jerger Krisztina évtizedekig részt vett szinte valamennyi lengyel-magyar vonatkozású képzőművészeti esemény rendezésében, a varsói Magyar Kulturális Intézet helyettes vezetőjeként sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatok építéséért.

2015-ben megkapta a Lengyel Köztársaságért Érdemrend lovagkeresztjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top