a gondolkodás forradalma mosóczi
+ Gondolat

Nem azért találták föl az írást, hogy lejegyezhessék a szerelmes verseket!

A Newton által megálmodott deriválási szabályok éppoly esszenciái az emberi elme zsenialitásának, mint Shakespeare művei – állítja Mosóczi András.

Mosóczi András: A gondolkodás forradalma / Hogyan alakítja a matematika a világot? – Typotex Kiadó, 2020 – 236 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-4930-87-7

A matematika fejlődésének következményei körülvesznek és segítenek minket a leghétköznapibb hétköznapokon is, a matematika mégis – öröklődő módon – az emberek egy részének igazi mumus. A Typotex Kiadó évek óta aktív szereplője a mumustalanításnak: új és újabb könyvek jelennek meg, melyek a matematika praktikus és használható voltával, vagy éppen a matematika szépségével és izgalmával (!) foglakoznak. S mindezt olyan formában, hogy az a legmegrögzöttebb matematika-fóbiások számára is élvezhető-befogadható.

Mosóczi András könyve (A gondolkodás forradalma) egyfajta kultúrtörténeti áttekintés, aminek középpontjában a matematika áll. A kezdetektől napjainkig. Mosóczi végigvágtat az emberi történelmen, s olyan kulcs- és fordulópontokat keres, amelyeknél viszonylag könnyen és egyszerűen kimutatható a matematika – valamilyen fokú – ismeretének fontossága. Az emberiség történetéből (is) következő módon a könyv jelentős része az utolsó néhány évszázadról – sőt, az utolsó fél évszázadról! – szól. Az azt megelőző évezredek csak – csak? – vázlatosan szerepelnek, egy-egy kiemelkedő/kiemelhető csomópont ürügyén. Ott van mindjárt az írásbeliség bölcsője, Uruk városa.

„…kijelenthetjük, hogy az emberiség nem azért találta föl az írást, hogy a költők lejegyezhessék legszebb szerelmes verseiket, vagy a nagy hősök megírhassák regéiket. Az első írásos emlékek adóbevallások és árunyilvántartások voltak.”

Mosóczi András könyve – sokan sóhajtanak most megkönnyebbülten: – nem matematika, inkább sztorizás a matematika kapcsán/ürügyén. Olyan történetek gyűjteménye, melyből kiviláglik, hogy a matematika sokkal fontosabb és sokkal közelebb áll hozzánk, mint azt sokan hinni szeretnénk. Az A gondolkodás forradalma című kötet oldhatja-lazíthatja a matematikával kapcsolatos fóbiákat… még akkor is, ha akad benne néhány egyenlet, amit nem lehet kihagyni.

Nem kell megijedni, Mosóczi András kis lépésekben halad,

s azokat is bőségesen magyarázza, úgy, hogy a legmegátalkodottabb fóbiások is megérthetik, ha megvan bennük a szándék és az türelem. Mosóczi András régóta van a pályán, s ráadásul – legalábbis kívülről úgy tűnik, és ezt bizonyítja az általa létrehozott oktatóoldal is – az emberek felvilágosítása áll tevékenysége középpontjában. Éppen ezért, érdemes rábízni magunkat, s nem csak azoknak, akik matekhívők, hanem azoknak is, akik szkeptikusok. Mindkét véglet, meg a közöttük elhelyezkedő sokaság is megtalálhatja a könyvben azt, ami fontos:

meggyőző érveket a matematika szépsége és hasznossága mellett!

A gondolkodás forradalma című könyv azért (is) fontos, mert mostanában – valószínűleg – egy olyan kulturális és szellemi forradalom sűrűjében bóklászunk, melynek kimenetele megjósolhatatlan, s melynek (rész)eredményei napról-napra szembejönnek velünk. Az, ahogy az internet átalakította a világot, nem nehéz belátni, nagyjából olyan mértékű változást jelent, mint az 1700-as években az ipari forradalom. Csak a tempó sokkal felfokozottabb, s ez az új világ hangsúlyozottan támaszkodik a matematikára… a matematika tudománynak olyan ágaira, amelyeknek egy évszázaddal ezelőtt hírük sem volt. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy honnan jöttünk, s hol tartunk most.

„Egy kőhíd nagy nehezen felépülhet úgy, hogy addig-addig próbálkoztak, míg végül sikerült elkészülni vele, de egy műholdat Föld körüli pályára állítani ezzel a módszerrel lehetetlen.”

Mosóczi András könyve a tájékozottság érzését kelti, s ezzel együtt nem a régi szlogenből ismert magabiztosságot, hanem sokkal inkább a kíváncsiságot ébresztgeti. A gondolkodás forradalma megfelelő a további kérdések után felmerülő újabb kérdések megalapozásához.

Nem azért találták föl az írást, hogy lejegyezhessék a szerelmes verseket!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top