+ Pályázat

Nyílt pályázat utcaművészeknek, hogy megtöltsék a város üres tereit

Keresés a weben

Wa(l)king the city – A változó város művészek szemével   

A Placcc Fesztivál – a megszokott őszi fesztiválja helyett idén – dán partnerével (Metropolis / Koppenhágai Nemzetközi Színház) együttműködésben szervezi meg Wa(l)king the city c. köztéri művészeti eseménysorozatát, hazai művészekre fókuszálva. Június 8-ig várják a szervezők a nyílt pályázati anyagokat minden művészeti területről.

A Covid-19 járvány az elmúlt bő két hónapban minden téren gyökeresen megváltoztatta az életünket – sok más alapvetően fontos terület mellett a művészeti életet és a köztérhasználatunkat is. A művészeti és kulturális intézmények bezártak, és még várni kell az újranyitásukra. A művészeti alkotás és a kultúrafogyasztás a digitális térbe költözött. A város közterei szintén kiürültek, és bár lassan ismét megtelnek élettel, (egyelőre) máshogy viszonyulunk a városhoz, mint korábban.

A Wa(l)king the city eseménysorozat – Trevor Davies, a Metropolis művészeti vezetője Wa(l)king Copenhagen projektjének kurátori koncepciójára támaszkodva – e két aspektus mentén épül fel. A résztvevő művészeket arra kéri a szervező Placcc Fesztivál, hogy köztéren megvalósított művészeti mikroprojektek sorozatán keresztül fedezzék fel a változó várost. Az eseménysorozat

„egy szürreális mindennapi élet naplója, tele bizonytalansággal és aggodalommal, ugyanakkor reménnyel, kreativitással és közösségi érzéssel”.

Az eseménysorozat keretében 2-3 naponta egy-egy művész egyénileg ötórás sétát tesz a városban egy saját maga által választott útvonalon, amelynek során hat alkalommal online bejelentkezik egy-egy művészeti mikroakcióval. Az akciók reflektálnak a városra, a helyszínre, a helyzetre, a művész saját élményeire és érzéseire, formailag pedig a bejelentkezések alkothatnak egy sorozatot, vagy modulárisan ismétlődhetnek az egymást követő helyszíneken. A séták keresztülvezethetnek a város ismert pontjain, vagy akár eldugott, ismeretlen részein is.

Az eseménysorozat a Placcc Fesztivállal és a projektet támogató In Situ hálózattal korábban már együttműködő művészek intervencióival kezdődik (5 alkalom), majd a nyílt pályázat útján kiválasztott alkotók akcióival folytatódik (15 alkalom).

Bár a Placcc egyik kiemelt célja a külföldi köztéri és helyspecifikus alkotások magyarországi bemutatása, valamint nemzetközi együttműködések kezdeményezése, idén úgy döntöttek a szervezők, hogy a hagyományosan szeptemberben megrendezett nemzetközi fesztivál helyett magyar művészek megbízására helyezik a hangsúlyt, s eseménysorozatukkal igyekeznek – lehetőségeikhez mérten – támogatni a hazai művészeket abban, hogy a több hónapos kényszerpihenő után a lehető leghamarabb fellépési és bevételi lehetőséghez jussanak.

Jelenleg 20 művész megbízására áll rendelkezésükre forrás, ám tervezik, hogy az egyes akciókra „jegyeket árusítanak” az Eventbrite-on keresztül, vagyis a közönség – egyfajta crowd-funding támogatás jelleggel – hozzájárulhat további művészek részvételének biztosításához.

A művészeti mikroeseményeket a PLACCC Fesztivál facebook oldalán, a placcc.hu és az in-situ.info honlapokon lehet majd online követni, ugyanakkor az akciókba (amelyek helyszínét nem hirdetik meg) véletlenül is belefuthatnak a járókelők a városban. Ily módon az online művészetfogyasztás mellett fokozatosan az élő befogadás is visszatérhet az életünkbe. Az online bejelentkezéseket a későbbiekben is meg lehet tekinteni a facebookon és a honlapokon, továbbá azokból film készül a projekt végén – amely egyszersmind a Covid / poszt-Covid időszak sajátos dokumentációjává válik.

A nyílt pályázati felhívásra minden művészeti területről várnak jelentkezéseket (színház, tánc, cirkusz, zene, irodalom, képzőművészet, fényképészet, film, építészet), elsősorban egyéni, esetleg kétfős művészeti akciók koncepciójával (de az elbírálásnál az egyéni művészeti intervenciók előnyben részesülnek). A jelentkező művészek vállalják, hogy az óránkénti beavatkozásokat online közvetítik – ehhez a szervezők igyekeznek megadni minden előzetes technikai segítséget (de helyszíni asszisztenciát – szervezési és koncepcionális okokból – nem nyújtanak). A művészek továbbá vállalják, hogy a projekt köztéri megvalósítása során mindvégig betartják az aktuálisan érvényben lévő járványügyi előírásokat (arcmaszk viselése, távolságtartás).

Az eseménysorozatban való közreműködés tiszteletdíja: 120.000 Ft / alkotó (kétfős akció esetében: 200.000 Ft).

A jelentkezés módja:

A jelentkezéseket a placcc.organiser@gmail.com emailcímre várják a következő anyagok megküldésével:

–    max. 3000 karakter terjedelmű koncepció és projektleírás,

–    pontos útvonalterv,

–    szakmai önéletrajz / referencia.

A jelentkezőket kérik, hogy a jelentkezési anyagukat magyarul és angolul küldjék el.

A pályázatokat szakemberekből és művészekből álló zsűri bírálja el, amelynek tagjai:

Kitt Johnson (X-Act, DK), Barda Beáta (Trafó), Jászay Tamás (revizoronline.com), Ivanyos Ambrus (Meetlab)

Pályázati jelentkezések beadásának határideje: 2020. június 8.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2020. június 18.

Eseménysorozat tervezett kezdete (felkért művészek): 2020. június 12.

Pályázat útján kiválasztott művészek akciósorozatának tervezett kezdete: 2020. június 26.

Koncepció: Trevor Davies (Metropolis / Københavns Internationale Teater)

Szervezők: Trifonov Dóra, Nánay Fanni (Placcc Fesztivál)

Támogatók: Metropolis / Københavns Internationale Teater, Summa Artium, In Situ network, Creative Europe

 

További információ: placcc.organiser@gmail.com

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top