+ Tudomány

Már tesztelik az oxfordi tudósok koronavírus elleni vakcináját

Derűlátóan ítélte meg vasárnapi nyilatkozatában az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott: elmondása szerint a próba eredményességét éppen az teheti kérdésessé, hogy a nagy-britanniai járvány már visszaszorulóban van.

Soriot a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.

Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki.

Az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik.

A brit-svéd gyógyszergyár vezérigazgatója a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és nem kétséges, hogy a szállítás szeptemberben megkezdődik.

Soriot hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egyetem és a gyár az idővel folytat versenyfutást, hiszen a koronavírus-járvány immár visszavonulóban van Nagy-Britanniában, a vakcina hatékonyságát viszont magas fertőződési ráta esetén lehet a legmegbízhatóbban bizonyítani.

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint éppen ezért az oltóanyag próbája Brazíliában és az Egyesült Államokban is elkezdődött, mivel ezekben az országokban még mindig magas a koronavírus-fertőzöttség.

Hozzátette, hogy a brit kormány által rendelt 100 millió egységnyi oltóanyaghoz a brit lakosságnak lesz hozzáférése.

Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője, Adrian Hill a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kijelentette ugyanakkor: megítélése szerint 50 százalék az esélye annak, hogy a tesztekkel sikerül igazolni a vakcina hatékonyságát.

Hill professzor szerint ugyanis a koronavírus-járvány olyan ütemben vonul vissza Nagy-Britanniában, hogy jó eséllyel nem lesz elégséges számú új fertőzéses eset az oltóanyag működőképességének bizonyítására.

Az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: várakozása szerint a vakcina tesztelésére toborzott 10 ezer önkéntes közül ötvennél kevesebben fertőződnek meg a Covid-19 betegséget okozó új koronavírussal a következő hetekben. Hozzátette: ha az újonnan megfertőződöttek száma a tesztelésben résztvevők között nem éri el húszat, a próba eredménye használhatatlannak bizonyulhat.

Hill professzor szerint a vakcina tesztelését végző stáb „az eltűnőben lévő vírussal fut versenyt”.

„Abban a bizarr helyzetben vagyunk, hogy azt szeretnénk, ha a Covid még maradna egy kicsit, de a fertőzéses esetek száma folyamatosan csökken”

– fogalmazott.

A tudós óva intette a brit kormányt attól, hogy „túlígérje magát” az oltóanyag hozzáférhetővé válásának időpontjával kapcsolatban. Ha augusztusra lesz is teszteredmény, az nem jelenti azt, hogy másnap elkezdődhet az oltások beadása.

Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere a Downing Streeten tartott minapi sajtótájékoztatóján kijelentette: ha az oltóanyag sikeresnek bizonyul, már szeptemberre 30 millió egységnyi elkészülhet belőle, vagyis a brit lakosságnak csaknem a fele ősszel hozzájuthat az oltáshoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top