+ Tudomány

Nem tudják, hogyan került a washingtoni Bibliamúzeumba a 3500 éves Gilgames Álomtábla

Vizsgálatot indított a washingtoni Bibliamúzeum gyűjteményébe került Gilgames-tábla eredetének kiderítésére az amerikai ügyészség – számolt be róla a BBC News.

A ritka, ékírásos táblát a Hobby Lobby vállalat vásárolta meg a múzeumnak, amelynek társalapítója a vállalat elnöke.

A 3500 éves műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a Gilgames-eposz részletét őrzi.

A New York-i keleti kerületi ügyészség szerint az árverési ház, amelytől a Hobby Lobby a műkincset 2014-ben 1,67 millió dollárért (531 millió forintért) megvásárolta, hogy kiállítsa a Bibliamúzeumban, szándékosan elhallgatta a tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat. Az ügyészi hivatal szerint a műkincset illegálisan vitték be az Egyesült Államokba.

Bár az ügyészi hivatal nem nevezte meg az érintett aukciósházat a közleményében, kedden a Lobby House keresetet nyújtott be a Christie’s árverési ház ellen a műkincs eladásával kapcsolatban.

A Christie’s tagadta, hogy tudomása lett volna a műkincs illegális eredetének, vagy köze lett volna a tábla törvénytelen beszerzéséhez.

A Gilgames Álomtábla néven ismert műkincs a sumér eposz részletét tartalmazza.

Az ügyészség által hétfőn benyújtott polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy műkereskedő vette meg Londonban. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy feltehetően hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.

A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt. Három évvel később, amikor a múzeum kurátora tisztázni akarta  a műkincs eredetét, az aukciósház vélhetően visszatartotta a fontos információkat, köztük azt, hogy az eredetet igazoló dokumentum hamis lehetett.

A táblát tavaly szeptemberben elkobozták a múzeumtól, és a hétfői jogi lépés az eljárás folytatása.

Az iraki régészeti miniszter az amerikai NPR műsorszolgáltatónak elmondta: azon dolgoznak, hogy kiderítsék, vajon az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet-e a Gilgames-tábla.

Az ügyészség azt követően nyújtotta be keresetét, hogy a Hobby Lobby hárommillió dolláros (954 millió forintos) büntetést kapott és több ezer műkincset kellett átadnia a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból, és a Bibliamúzeum számára vásárolták meg őket.

Steve Green, a múzeum vezetőtestületének elnöke márciusban közölte, hogy további 5000 papirusztöredéket és 6500 agyag tárgyat fedeztek fel a gyűjteményben, amelyek eredete nem tisztázott. Mint mondta: a tárgyak visszakerülnek Egyiptomba és Irakba.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top