+ Ajánló

Programok hétvégére: Megnyíló intézmények, kulturális programok

Újraindul a gemenci erdei vasút, megnyílik a Gorsium Régészeti park, emellett Debrecenben lakótelepi koncertek, virtuális kiállítás is várja az érdeklődőket.

Május 23-tól újraindul a gemenci erdei vasút, és megnyílik a pörbölyi Ökoturisztikai Központ is – közölte a Gemenc Zrt. pénteken.

A vasút egyelőre hétvégeken, ideiglenes menetrend szerint közlekedik Pörböly és Lassi állomás között. Az erdőgazdaság arra kéri a kirándulókat, hogy előzetesen regisztrálják a tervezett utazást az okocentrum@gemenczrt.hu címre küldött levélben. Azt írták, hogy a vasút közlekedése idején a járványügyi előírások betartásával a parkoló, a vizesblokkok, a játszótér, az ajándékbolt és a büfé is üzemel.

Az Ökoturisztikai Központ hétköznap 8-tól 16 óráig, hétvégén 8 és 17 óra között várja a látogatókat. Munkanapokon a központ külső helyszínei, a játszótér, a parkoló, valamint a vizesblokk vehető igénybe. A Gemenc Kincsei című kiállítás a hétvégi és munkaszüneti napokon látogatható, a büfé és az ajándékbolt csak ekkor tart nyitva.

Szombaton megnyitja kapuit a Tác melletti Gorsium Régészeti Park: a római kori romterület már eddig is ismert részei mellett újdonságként látható lesz egy helyreállított 4. századi útszakasz, illetve több, római cementtel és homokkal fugázott falrész.

A kiérkezőknek több szabályt be kell tartaniuk, többek között a park egy időben nem fogad száznál több vendéget, a beltéri állandó kiállítás helyszínén egyszerre kilencen tartózkodhatnak, továbbá csak maszkban lehet belépni a romterületre.

A múzeumi világnap idén vasárnapra esik, így ezen a napon ingyenesen látogatható Gorsium.

Debrecenben vénkerti lakótelepen folytatják a Csokonai szerenádok sorozatot a Csokonai Színház énekesei. Az intézmény a koronavírus-járvány idejére vezette be különleges lakótelepi koncertjeit, amelyeken opera- és operettslágereket adnak elő énekeseik, a távolságtartás szabályainak betartása mellett. Korábban azt kérték az érdeklődőktől, hogy az ablakokból, erkélyekről kövessék figyelemmel a produkciókat, a járványügyi könnyítések után azt várják, hogy az emberek tartsanak biztonságos távolságot egymástól a műsor idején.

Folytatja virtuális helytörténeti kiállítás-sorozatát a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár: a Közösségi élet a tócóskerti lakótelep déli részén című virtuális helytörténeti kiállítás május 15-től érhető el az intézmény honlapján (www.meliusz.hu). A tárlat anyaga elsősorban a könyvtár helytörténeti gyűjteményéből került ki, de a könyvtár felhívására érkezett lakossági fotókból, dokumentumokból is válogattak. A virtuális tárlat felidézi a lakótelep kialakulását, bemutatja az oktatás, a közművelődési, a vallási élet színtereit, a helyi művészeti életet, mások mellett Holló László festőművész munkásságát.

Szeresd a várost! – Mit tehetsz a lelki megújulásáért? címmel online vitaestet tartanak péntek este 18 órától a Szólj Be a Papnak! Facebook-oldalán. A Debrecen-Úrréti Református Gyülekezet és a Szólj Be a Papnak! közös szervezésében megvalósuló online beszélgetésen mások mellett részt vesz Fekete Károly tiszántúli református püspök és Püski Dániel református lelkész.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top