+ Irodalom

Képregénydíjak 2020: Modern tündérmese és önkeresésről szóló kötet lett a legjobb képregény

A május 6-10-re tervezett Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált a szervezők elhalasztották, de a Magyar Képregény Szövetség május 10-én videódíjátadóban ünnepelte a tavalyi év kimagasló képregényeit és nevezte meg a képregénydíjak nyerteseit.

Az Alfabéta-díjat a hosszú műveknek járó kép-regény kategóriában a Vízitündér című képregény kapta (Illustrart, Kolozsvár, 2019). Ez a gyönyörűen rajzolt tündérmese, mely egyaránt szól titkokról és környezetrombolásról, Maria Sarducan író és Benczédi Anna Júlia alkotása. Nemes Z. Márió méltatása szerint ennek a kortárs animációs filmek világát idéző képregénynek a szerzői

„képesek voltak a mesebeli mítikus tájat egy egészen konkrét tájélménybe csomagolni. A történet során maga a táj is változik, kíséri a történet fordulatait.”

Az antológiák, rövid képregények és online publikációk számára fenntartott Alfabéta extra kategóriában a díjazott Oravecz Gergely Minden Belefér c. gyűjteményes kötete (Szépirodalmi Figyelő, Budapest, 2019). Oravecz Gergely képregényeiben a művészi és személyes önkeresés motívuma dominál, mondta értékelésében Nemes Z. Márió, Oraveczet az önéletrajzi, önreflektív képregények magyarországi úttörőjének nevezve. Szép Eszter a kötet fülszövegében a kötet líraiságát is kiemelte: „A lakótelep éjszakai csendje, egy gyűrődés a megszokott rutinon. Oravecz Gergely a valóság részleteire figyel, amelyek csak egy különös hangulatban észrevehetők.”

A Korcsmáros Pál-díjat 2020-ban Sarlós Endre kapja 2019-es kimagasló teljesítményéért: Sarlós munkái 1965-tól jelennek meg, tavaly is több képregénye és illusztrált története jelent meg felújított vagy bővített kiadásban. Ezen túl egy új munkája is készült, az Alfabéta-díjra jelölt Seuso mozaik egyik fejezetét rajzolta.

Az online díjátadó megtekinthető az alábbi linken:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top