+ Zene

El a Börzsönyből! – Még nyolc év elteltével is tud újat mutatni a magyar underground zenekar

Visszhangzó kiáltásként ható, derűs szintifutamok. Aztán a háttérben megjelenik a magabiztos dob. És elkezd énekelni egy kiskamasz. De mi köze ennek a Börzsönyhöz? Megjelent a Horhos Blinding Lights című száma.

El a Börzsönyből

Horhos – Blinding Lights  (The Weeknd cover – Lőrinc Győrffy)

Visszhangzó kiáltásként ható, derűs szintifutamok. Aztán a háttérben megjelenik a magabiztos dob. És elkezd énekelni egy kiskamasz. De mi köze ennek a Börzsönyhöz? Megjelent a Horhos Blinding Lights című száma.

A felvételen a zenekar egyik alapítójának, Győrffy Ákosnak a tizenkét éves fia, Győrffy Lőrinc énekel. A The Weeknd művésznevű, etióp gyökerekkel rendelkező, de Kanadában született előadó Blinding Lights című számát adja elő. A Horhos már korábban is beemelte inspirációs mezőjébe Győrffy Lőrincet, hiszen a 2012 áprilisában megjelent Reggeli gyakorlatok című albumának Lőrinccel a pataknál című számában is az akkor még kisgyermek Győrffy Lőrinc kirándulás közben felvett hangja hallható.

Maga a számválasztás is a gyermekkor után érkező új távlatokat, a kamaszkor és a felnőttkor felől érkező furcsa, ismeretlen fényeket tükrözné vissza. A szám egy elvakító, kamaszosan beteljesületlen, rajongó szenvedélyről szól. Lőrinc épp mutáló énekhangja még jópárszor bizonytalan, de ez nem az X-faktor, hanem az underground. Őszintesége viszont kristálytisztán hallható, és hozza magával – keresetlenül felépítve – az előadó és a szám egységét.

Kérdés marad, hogy miért a Horhos név alatt jött ki a Blinding Lights? Mert a felvétel érezhetően több, vagy inkább más, mint egy édesapa büszkélkedése, de semmiféle közös hagyománya nincsen a Horhos eddigi zenéivel, sőt, még a zenekar unokatestvére, a Bajdázó hangulata sem jelenik meg a dalban.

Valamiféle analógiát lehet találni a legutóbbi két szám, a 2019 szeptemberében napvilágot látott Quarnero, és az idén, február közepén megjelent Metropolitan Avenue/Coney Island című számokkal, amelyek már dedikáltan nemzetközi térbe helyezik a „börzsönyizene univerzálisabb tudatalattiját”.

A Kvarner-öböl által ihletett Quarnero helyszínéről, az adriai tengerpartról Győrffy korábban már Haza című esszékötetében is írt. (A sorok szerzője számára pedig csemege, hogy pont a fent említett időpontban töltött felhőtlen napokat a Kvarner-öböl egy kis szigetén.) A másik említett mű pedig Egyesült Államok-beli helyszíneket jár be – a zenekar amerikai utazása alatt felvett nagyvárosi zajokból és tengerzúgásból. Talán a zenekar tovább szeretné árnyalni a Kárpát-medencén és középhegységeken, és az időtlenségen kívüli világot? Blinded by the lights of the world? Rejtély, nem tudni.

Azt viszont lehet tudni, hogy ez a szám sodrás és élvezet – és jó érzés, hogy a 2010-es évek legjobb magyar underground zenekara még nyolc év után is tud újat mutatni.

A számot itt tudod meghallgatni: horhos.bandcamp.com

Benesóczky László

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top