+ Irodalom

Botrányos perszónák – A kaszás

„végül így vagy úgy, elvisz mindenkit a kaszás, tokkal-vonóval”

(Bödőcs Tibor)

A kihalt strandon ül a magaslesen. A torony nem vadászatra szolgált, itt napoztak és bolondították a lányokat a kigyúrt testű vízimentők. Meg cserélgették a zászlókat az időjárás függvényében, illetve kőkorszaki módon egy fekete táblára fehér krétával kiírták a levegő napi hőmérsékletét. Mondjuk, azért néha kénytelenek voltak a hullámokat is pásztázni, nem merül-e fel egy-egy háromszöguszony a vízben, akkor cápaveszélyre hivatkozva ki lehetett terelni a népet a tengerből, aznapra maradt a napon aszalódás, a homokvárépítés, hamburgerzabálás meg a kagylógyűjtés. A hőguta meg a napszúrás nem az életmentők dolga volt, hanem az orvosé. Kagylót pedig tilos gyűjteni. Az olajban sütött húspogácsa sültkrumplival növeli a koleszterinszintet, meg a hájat, ami ebben az államban nem divat, ezért plasztikai sebésznél leszívatják a zsírt, és a következő héten a bulvárlapok beszámolnak a legújabb sikerdiétáról. De az emberek mindig megszegik a szabályokat, keresik a kiskapukat, ezért ül most itt, a magasban.

Feljebb húzta a csuklyát a szemén, hogy jobban lássa a napfelkeltét. Ez a cucc is hatalmas, hiába kért a kölcsönzőben S-es méretű halál jelmezt, csak XL-est tartottak. Mintha a kaszás nem lehetne egy filigrán nő! Mikor morgott emiatt, hogy konkrétan hasra fog esni tőle a homokban, meg baromi nehéz lesz felmásznia az őrtoronyba, az eladó azt a magyarázatot adta, a nagy méret mindenkire jó, sokkal gazdaságosabb.

A nap tüzes golyóként kelt fel, megcsillant a kasza élén. Jó, erősen kopott volt, fenőkövet nem talált hozzá, kaszát is alig. A jelmezkölcsönzőben, biztonsági okokból, csak fából faragottat tartottak. Hát, hogy rémülne meg valaki egy játékkaszától? Senkit sem lehetne megrendszabályozni vele, pedig ezeknek az kell, szigor, maradj otthon, erőszakkal is. Majd ha megkerget a kaszás, otthon maradsz örökre.

Végül Joe bácsi kerti lakjában talált egy szabályos, görbe kaszát, már traktorral nyírja a füvet, nem használja. Nem, nem kérte el, egyszerűen elcsórta. Az öreg biztosan megkérdezte volna, mi a francnak kell az unokahúgának egy kasza. Ha azt mondaná, füvet nyírni, inkább odaadná a gépet, ha megmondaná az igazat, megrendszabályozni a strandolókat, rendőrt hívna. Vagy a diliházat.

Máskor hajnalban már a kubai és puerto rico-i munkások a homokot fésülnék gereblyéikkel, szemét után kutatva, és elegyengetve a partot, hogy a pár óra múlva érkező strandolók egy tiszta, kellemes környezetben tölthessék a napot, és termelhessék újra a szemetet. Egy soha véget nem érő körforgás. Most az önkormányzat takarítóbrigádja helyett barackszínű tarisznyarákok és apró teknősök araszoltak a homokban, óvatosan kerülgetve a zöld és kék színű egyszer használatos maszkokat, meg az áttetsző gumikesztyűket. Némelyik rák megpróbálkozott a kesztyűvel, talán azt remélték, valami ízletes medúza, végül ollóikra akadva, lobogóként vonszolták maguk mögött, mutatva az utat a többinek.

Az idillt, ő, a kaszásnő, hozta létre, mondjuk, rohadt drága volt. A város összes állatkereskedésében felvásárolta a rákokat és teknősöket, nem foglalkozva azzal, hol is van a természetes élőhelyük. A népek úgy sem tudják, évtizedek óta nincs a parton az embereken és kutyákon kívül más élőlény. A lényeg, hogy elhiggyék, hogy a hetek óta tartó otthonmaradásuk felélesztette a part állatvilágát, megszűnt a szennyeződés, ami visszaállította az egyensúlyt, a természetanya meghálálta az emberek jóságát.

Ennél már csak akkor sikerülhetett volna jobban, ha delfineket is kölcsönözhetett volna az akváriumból, de bármennyire is a csőd szélén állnak az elmaradt előadások miatt, engedélyek nélkül nem adtak neki delfint. Mondjuk, nem is tudja, hogyan tartotta volna őket féken, vajon ki lehet őket kötni, mint a kutyákat? Mindegy, rengeteg képet készített az araszoló rákokról, még videót is, annyira cukik az esetlenségükben, ahogy behúzódnak a hőség elől a maszkok mögé. Gondosan megválasztotta a hastageket, #maradjotthon, #vigyázzmagunkra, #viseljmaszkot, #koronavírus.

Ha ezzel sem sikerül meggyőzni a népet, akkor marad a kasza. Ki ne menekülne fejvesztve a strandról, ha maga a Halál kergeti el onnan, kaszát lengetve?

Botrányos perszónák – A kaszás
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top