+ Zene

Budapesti felvétellel ünnepli 75. születésnapját a jazzlegenda, Keith Jarrett

Minden idők egyik legkreatívabb jazzmuzsikusa, a kortárs jazz megalkuvást nem ismerő világsztárja, Keith Jarrett 2020. május 8-án lett 75 éves. Ebből a jeles alkalomból Answer Me (Live in Budapest) címmel új kislemezt jelentetett meg kiadója, az ECM Records: a születésnapi ajándékot igazán különlegessé teszi, hogy a felvételt az emlékezetes 2016-os koncertjén rögzítették a Müpában, Budapesten.

Aki egyszer hallotta élőben Keith Jarrettet, soha nem felejti el.

Játéka legtöbbször a saját hangulata és a hely szelleme által meghatározott improvizáció, kivételes formakultúrája azonban rögtönzött darabjait is tökéletesen megformált kompozíciókká rendezi. Olyan égi ajándék ez, amely minden koncertjét egyszeri és megismételhetetlen élménnyé avatja. Keith Jarrett zongorajátéka hangok varázslatos útja – lélektől lélekig

– írta a legendás muzsikusról a Fidelio. A Müpa közönsége pedig már az épület megnyitását követő második évben megtapasztalhatta ezt, hiszen a legendás jazz-zongorista 2007-ben, majd 2016-ban is szólókoncertet adott a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az utóbbi előadás a jelek szerint a művész számára is meghatározó élmény volt, hiszen éppen egy ezen az eseményen rögzített mű megjelenésével ünnepelhetjük a jazzikon 75. születésnapját. Az Answer Me (Live in Budapest) a tőle megszokott módon személyes és magával ragadó: játéka sokféle forrásból merít – a klasszikus zene és a jazz kéz a kézben járnak műveiben –, amihez szuggesztív előadásmód és kivételes dramaturgiai érzék társul.

A művész már évtizedekkel ezelőtt rekordokat döntött: mérföldkőnek számító The Köln Concert című lemeze a jazztörténet legnagyobb sikerű, milliós példányszámban elkelt szólózongora-felvétele. A magyar felmenőkkel is rendelkező Jarrett (anyai nagyapja magyar) kezdetben Miles Davis, Art Blakey és Charles Lloyd együtteseiben zenélt, hogy aztán saját útját járva kialakítsa összetéveszthetetlen stílusát. Amerikai együttesében Dewey Redman szaxofonos, Charlie Haden bőgős és Paul Motian dobos, míg európai kvartettjében Jan Garbarek, Palle Danielsson és Jon Christensen voltak a partnerei. Jack DeJohnette dobossal és Gary Peacock bőgőssel alapított triója pedig egészen új magaslatokig emelte a három hangszer együttműködését.

A születésnapra megjelentett, Müpában rögzített mű itt hallható:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top