+ Életmód

Trágyával tartották távol éjszaka a gyülekező fiatalokat a parktól

Rendhagyó módon, bűzlő trágyával próbálták elejét venni a dél-svédországi Lund egyetemi városban a Walpurgis-éji ünnepségeknek a koronavírus-járvány miatt – közölte Gustav Lundblad, a városi tanács környezetvédelmi bizottságának elnöke a Sydsvenskan című helyi lapnak nyilatkozva.

Minden év április 30-án a városi parkban fiatalok ezrei gyűlnek össze ünnepelni, de a koronavírus-járvány idején ennek a gyakorlatnak igyekeztek gátat szabni a hatóságok. A diákok távoltartására a városvezetés a többi között egy tonna büdös baromfitrágyát terített szét.

Lundblad szerint az intézkedés célja, hogy megakadályozzák, Lundból újabb járványgóc váljék.

„Két legyet ütünk egy csapásra, lehetőségünk nyílt a park zöldterületének trágyázására, ezzel párhuzamosan ennek erős szaga lesz, és akkor már nem lesz annyira kellemes a parkban ücsörögni, és sört inni”

– mondta.

A fiatal svédek számára a Walpurgis-éj nagyszabású ünnepnek számít. Napközben rendszerint piknikre, este pedig a város által rendezett ünnepségre gyűlnek össze a parkban az emberek. Az utóbbi években volt, amikor 30 ezren ünnepeltek, ami idén a járvány adta körülmények között elképzelhetetlen, már csak azért is, mert tilos az 50 főnél nagyobb rendezvényeket megtartani.

A parkot a biztonság kedvéért le is zárták, az ünnepséget pedig lemondták. A rendőrség drónokkal ellenőrizte, hogy valóban nem szegték-e meg a korlátozásokat.

Az április 30-áról május 1-jére virradó éjjel megünnepelt esemény neve Szent Walburgától, egy Dél-Németországban ténykedő, Angliából származó Benedek-rendi apácáról kapta a nevét. Az ünnep május 1-Jére esik, a megelőző kilenc napot Walpurgis-napokként ismeri a hagyomány. A kilenc nap alatt a hagyomány szerint „harangozással védekeznek a boszorkányok machinációi ellen”. Ma már a keresztények és nem-keresztények együtt ünnepelnek.

A 10,2 millió lakosú Svédországban eddig 21 092 fertőzött szervezetében mutatták ki a vírust, és 2586-an hunytak el a Covid-19 betegségben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top