+ Zene

Julian Rachlin hegedűművész lesz a kismartoni Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője

Fotó: Josef Siffert

A Fesztivál már megszokott programjai, a Haydn Filharmónia koncertjei, a Balkani és roma hangok, valamint a Jazz-koncertek mellett 2021-től Rachlin a fiatal tehetségekre, neves zongoristákra, ismert énekesekre, valamint a kamarazenére szeretne koncentrálni.

A népszerű hegedű- és brácsaművész, emellett karmesterként is fellépő Julian Rachlin három évtizede kápráztatja el tudásával a zenerajongó közönséget. Tizenkét éven keresztül vezette a dubrovniki Julian Rachlin & Friends zenei fesztivált, így módjában állt közelről megismerni a fesztiválok szervezési feladatait is.

„A dubrovniki fesztivál legfontosabb tapasztalata számomra, hogy mennyire fontos a fesztiválnak otthont adó város és környéke lakosságát megnyerni. Fő célkitűzésem itt Kismartonban a HERBSTGOLD Fesztivállal is az lenne, hogy a város lakói magukénak érezzék  és büszkék legyenek a rendezvénysorozatra.“

– nyilatkozta Rachlin, a HERBSTGOLD Fesztivál új művészeti vezetője.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy megbízást kaptam a HERBSTGOLD Fesztivál művészeti vezetésére. Az Esterházy-kastély a zenetörténet egyik legmeghatározóbb helyszíne: az Esterházy-hercegek mecénási támogatása nélkül a klasszikus zene Joseph Haydntól Franz Schuberten keresztül Ludwig van Beethovenig nem az lenne, ami.“

– folytatta előző gondolatát Rachlin.

Julian Rachlin, © Schulcz Lisa

A művészeti vezető feladata a programok összeállítása és a művészek kiválasztása. „A Fesztivál programjának kialakításánál az a tervem, hogy a már jól bevált programpontokat megtartsuk és mellettük újabb sikeres programelemeket vezessünk be. Ennek értelmében megmaradnak a Haydn Filharmónia koncertjei, a Balkáni és roma hangok, valamint a Jazz-koncertek. Miután fontos számomra a fiatal tehetségek felkarolása, mindenképp az a célom, hogy legalább egy fiatal vonósnégyes is bemutatkozhasson. Ezen kívül szeretném bővíteni a fellépő neves zongoristák és énekesek listáját.“ – osztotta meg első elképzeléseit a programmal kapcsolatosan Rachlin.

Andreas Richter

Andreas Richter, aki többek között hosszú évekig vezette a DSO Berlin, valamint a Mahler Chamber zenekarokat, továbbra is a classic.Esterházy művészeti vezetőjeként dolgozik, és ő a felelős az Esterházy klasszikus programjainak összességéért. A jövőben elsősorban új, nemzetközi koncertformátumokra fókuszál, ezen belül továbbra is jelentős szerepet szán a Haydn Filharmóniának. Az éves programok kialakításában szorosan együttműködik majd Julian Rachlinnal.

Julian Rachlin

Julian Rachlin hegedűművész 1974-ben született a litván fővárosban, Vilniuszban. Nemzetközi pályafutásának első harminc évében szólistaként jelentős zenekarokkal és karmesterekkel dolgozott együtt. Munkásságának további fontos része a kamarazenélés. Többek között olyan hírességekkel muzsikált együtt, mint Martha Argerich, Itamar Golan, Natalja Gutman, Nobuko Imai, Gidon Kremer, Misa Majszki, Msztyiszlav Rosztopovics és Kirill Troussov. 1999 szeptembere óta a Bécsi Konzervatórium professzora. Julian Rachlin az egykor a bécsi Liebig gyűjtemény részét képező, 1704-ben Cremonában készült Stradivari hegedűn valamint egy 1785-ben készült Lorenzo Storioni brácsán játszik, melyeket a művész az Angelika Prokopp Magánalapítvány jóvoltából használhat.

HERBSTGOLD Fesztivál Kismarton

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberének első felében Kismartonban. Az Esterházy-kastély különböző termeiben, köztük a kiváló akusztikájú Haydn Teremben megrendezett, klasszikus, balkáni és roma, valamint jazz-koncertek nagy népszerűségnek örvendenek mind a hazai, mind pedig a nemzetközi hallgatóság körében. A fesztivál egy kulináris felfedezőúttal egészül ki, amely a Pannon-régión vezet keresztül: a Pan O‘Gusto minifesztivál a már a 18-19. században pompás ünnepségeiről nevezetes pálmaházba hívja az érdeklődőket, akiknek kiválasztott termelők mutatják be a térség válogatott finomságait és borait, kétnapos kóstolóval összekötve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top