+ Építészet

Újabb értékes leletekre bukkantak a Budai Várban – fotók

A budai Vár Csikós udvarát övező várfal feltárt Anjou-kori része. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Keresés a weben

Újabb értékes leleteket fedeztek fel a régészek a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Program keretében folyó munkálatokon: megtalálták az egykor a Dísz téren álló vöröskereszt székház eredeti gránit tábláit, a királyi palotában előkerült egy eredeti Hauszmann-kori lépcső, a Csikós udvaron pedig egy eddig fel nem tárt, középkori várfalszakasz – közölte a Várkapitányság.

A Budavári Palotanegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program keretében a budai Vár több területén zajlanak régészeti feltárások, valamint korábban lerombolt épületek helyreállításának előkészítő munkálatai.

A terveknek megfelelően halad a Dísz tér sarkán az egykori vöröskereszt székház visszaépítéséhez szükséges tereprendezés, a királyi palota déli összekötő szárnyának hiteles rekonstrukciója és a Csikós udvar megújítása is – írja közleményében a Várkapitányság.

A fejlesztések eredményeként újjászületik a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, amely 1948-ig a Dísz tér sarkán állt. Az évtizedekig elzárt terület feltárása januárban kezdődött, akkor Mikula Ferenc több mint 100 éves alkotásai, Álmos és Előd vezér szobrai kerültek elő a beomlott pincéből.

Budapest, 2020. április 27.
I. Ferenc József védnöki táblája a Vöröskereszt Egylet egykori székházából a budai Várban 2020. április 27-én. 
MTI/Szigetváry Zsolt

A székház eredeti gránit tábláinak töredékeit találták meg a régészek. A Hauszmann Alajos tervei alapján 1902-re felépült székház déli, reprezentatív bejáratának falát egykor három gránit tábla díszítette. Feltételezhetően most ezekből került elő két tábla, amelyek a második világháború alatt összetörtek. A tábla darabjait a régészek most össze is tudták állítani. A két tábla egyikén az 1902-es központi igazgatóság névsora, míg a másikon a legfőbb védnökök nevei voltak olvashatók:

“Legfőbb védnökök: Ő császári és Apostoli királyi Felsége I. Ferenc József. Ő császári és királyi Fensége Mária Valéria főherczegasszony. Legfőbb védnökhelyettesek: Ő császári és királyi Fensége Lajos Győző főherczeg, Ő császári és királyi Fensége Klotild főherczegasszony”.

A tájékoztatóban beszámolnak arról, hogy egy másik, szintén több mint 100 éves értékes lelet a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyának rekonstrukciója során került elő. A szakemberek az épületrész helyreállítási, bontási és tisztítási munkálatai közben egy Hauszmann-kori tömbkőből készült lépcsőt találtak. A szinte sértetlen állapotú épületrész alsó lépcsőfokából kiolvasható az eredeti pinceszint magassága. Ez a különleges lelet és az épületszárny tavalyi falkutatásakor talált korabeli épületrészletek megkönnyítik a palotaszárny hiteles helyreállítását, amelynek része az újjáépülő Szent István-terem is. A királyi palota eredeti fényében helyreállított reprezentatív termét a nagyközönség 2021 augusztusától csodálhatja meg.

Budapest, 2020. április 27.
A Vöröskereszt Egylet egykori székházának feltárása a budavári Dísz téren 2020. április 27-én. 
MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. április 27.
A Vöröskereszt Egylet egykori székházának feltárása a budavári Dísz téren 2020. április 27-én. 
MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. április 27.
A Vöröskereszt Egylet egykori székházának feltárása a budavári Dísz téren 2020. április 27-én. 
MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. április 27.
A Budapesti Történeti Múzeum bejárata a budai Várban, mögötte a kibontott fogadótérrel 2020. április 27-én. A helyreállítás során az épületrész visszakapja eredeti tagolását, ezzel lehetővé téve az első emeleten az egykori Szent István-terem rekonstrukcióját.
MTI/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. április 27.
A Budapesti Történeti Múzeum épületében végzett munkálatok során megtalált eredeti (alul) és a múlt század ’50-es éveiben fölé épített lépcső a budai Várban 2020. április 27-én. A helyreállítás során az épületrész visszakapja eredeti tagolását, ezzel lehetővé téve az első emeleten az egykori Szent István-terem rekonstrukcióját. 
MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

Budapest, 2020. április 27. 
MTI/Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Hauszmann Program része a Csikós udvar megújítása és akadálymentesítése, amelynek keretében a szakemberek újra megépítik a Hauszmann-féle rámpát. Ez élő kapcsolatot teremt majd a Lovardát is magában foglaló Csikós udvar és a palota szintje között. A munka az 1970-es években rekonstruált, úgynevezett nyugati támpilléres várfal kiegészítéseinek bontásával kezdődött el. Ezek mögött bukkantak fel az eddig nem ismert középkori falrészek.

A várfalnak ez a szakasza a középkori királyi palota északi előudvarát védte. A fal több periódusban épült, valószínűleg az Anjou-kor végére, a Zsigmond-kor elejére készült el. A megtalált falmaradványok ezért egyedülálló értéket képviselnek, vizsgálatukban a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei is segítik a Várkapitányság munkatársait.

A Hauszmann-féle rámpát a falmaradványok jellegzetességeit is figyelembe véve, valamint korabeli fotók és tervek alapján építik újjá. A megújult terület 2021 második felétől lesz látogatható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top