+ Tudomány

Szabadalmaztatásra vár az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép

Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása – erősítette meg a hírt Székely Imre mérnök, ötletgazda.

Tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét – például a szervízelhetőségét – is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és az ötletgazda szerint elképzelhető, hogy rövid időn belül elkezdhetik a sorozatgyártást.

A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet.

A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.

Rózsa Balázs fizikus, orvos az olaszországi helyzetet látva olyan készenléti készüléket akartak készíteni, amely vészhelyzetben bevethető, alkalmazható lesz azokon a helyeken, ahol esetleg nem áll rendelkezésre elegendő hagyományos intenzív lélegeztetőgép.

Tervezésekor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen, biztonságosan tudják működtetni.

A nyomás- és idővezérelt lélegeztetőgép teljesíti a koronavírusos betegek ellátásánál fontos összes alapkövetelményt, a betegség különböző stádiumaiban bevethető, attól függően milyen állapotban van a beteg – hangsúlyozta Rózsa Balázs, hozzátéve, hogy távlati céljuk továbbfejleszteni a készüléket, amely így pár hónap múlva arra is használható lehet, hogy általános lélegeztető berendezésként forgalomba kerüljön.

A szabadalmaztatás alatt álló találmány nagy szakmai összefogással készült a Semmelweis Egyetemmel, egy önkéntesekből álló csapat munkájának eredményeként. Rózsa András a műsorban köszönetet mondott a Semmelweis Egyetem rektorának, Merkely Bélának, Lorx Andrásnak, az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája docensének és a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak. A munkában emellett kiterjedt mérnöki gárda vesz részt és nagyipari vállalkozók is felajánlották segítségüket a gyártás megszervezésében.

A lélegeztetőgép ára lényegesen kedvezőbb a Magyarországon jelenleg kereskedelmi forgalomba kapható gépekénél.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top