+ Film

Ma nyit a Budapesti Távmozi, itt olvashatod az egész országban látható programot

Paolo Sorrentino Youth, 5. mozinet filmnapok

Cannes-ban díjazott filmekkel, magyar különlegességekkel és Javier Bardemmal nyitnak újra a budapesti artmozik – egyelőre virtuálisan.

A kultúra soha nem látott virtuális bősége teszi elviselhetővé nap mint nap a március óta tartó karanténlétet. A színház- és operaközvetítések, koncertfelvételek mellett hatalmas online filmválaszték is rendelkezésünkre áll, azonban sokan nehezen igazodnak el a hirtelen ránk zúdult tartalomcunamiban. A jó hír az, hogy a budapesti artmozik mától a mozizás hangulatának megidézése mellett a választás megkönnyítéséről is gondoskodnak.

A felhozatal elképesztően erős. A program összeállítói az elmúlt évek legfontosabb fesztiváljairól válogattak, és Cannes, Velence, illetve a Berlinale versenyprogramjának díjazott alkotásai mellett magyar különlegességeket, egész estés animációkat, valamint könnyed, mégis művészi igényű vígjátékokat is műsorra tűztek.

A mozi szerelmesei a jól ismert műsorból tájékozódhatnak a programról, a kedvezményes árú jegyek a szokott módon válthatók meg az interneten, a minőség pedig garantált. A hagyományos mozihétnek megfelelően csütörtöktől szerdáig érhető el a műsor: mindennap tíz filmet lehet megnézni, a vetítések már délelőtt elkezdődnek.

„A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják önöket, akikkel a kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak”

– olvasható a Budapesti Távmozi honlapján.

A több tucatnyi film közül nehéz csak néhányat kiemelni, mert egytől-egyig különlegesen magas színvonalú alkotásokról van szó. A mozizni vágyó nézőnek csak az időpontot kell kitalálnia, és máris elmerülhet az elmúlt egy-két év filmművészetének legjavában.

A történelmi témák iránt érdeklődők például megtudhatják, milyen volt az ötvenes évek Lengyelországának politikai elnyomásában élni (Hidegháború), és mi történt J. F. Kennedy özvegyével férje meggyilkolása után (Jackie). A néma forradalom című filmből – amely kamaszokkal való közös mozizáshoz, rendhagyó történelemóra céljából is tökéletes választás – kiderül, hogyan lázadt fel egy keletnémet érettségiző osztály a rendszer ellen az 56-os magyar forradalmárokért kiállva. Nemes Jeles László két filmje, a vészkorszak idején játszódó Saul fia és az első világháború kitörése előtti napok feszült forgatagába kalauzoló Napszállta is látható lesz a virtuális moziban, a hetvenes évekből pedig a szicíliai maffia egyik legkegyetlenebb, valós eseményeken alapuló sztoriját ismerhetjük meg (Az első áruló). A fentiek közül valamennyi film fontos fesztiválon mutatkozott be. A néma forradalmat a Berlinalén vetítették, a Napszálltát a velencei, Az első árulót pedig a cannes-i filmfesztivál közönsége láthatta először. A mélyen megrendítő Hidegháború Cannes-ban nyerte el a legjobb rendezőnek járó pálmát, majd Oscarra is jelölték – akárcsak a Velencében bemutatott Jackie-t, amelyben Natalie Portman alakította felejthetetlenül az ikonikus first ladyt. A Saul fia a cannes-i nagydíj és számtalan nemzetközi elismerés után végül Oscar-díjat nyert. 

Ha valaki inkább személyesebb történetekre vágyik, ezekből is könnyen válogathat a távmoziban. Jegyet válthat például a Berlinben Arany Medvét nyert Testről és lélekről-re, Enyedi Ildikó szívszorítóan lírai, misztikus szerelmesfilmjére, amelyet az egész világon méltattak, vagy megnézheti az iráni filmművészet egyik legnagyobb mesterének, Asghar Farhadinak Az ügyfél című, Cannes-ban is elismert, Oscar-díjas alkotását, amely hitchcocki feszültséggel mutat be egy drámai eseménysorozatot. Farhaditól a Mindenki tudja című, ezúttal spanyol ajkú sztárokkal forgatott film is szerepel a válogatásban: itt Penélope Cruz és Javier Bardem alakítja az egykori szerelmeseket, akiknek a története egy feszült thriller során bontakozik ki. A gyereknevelésre alkalmatlan szüleit beperelő kisfiú szívszorító sorsát bemutató Kafarnaum – A remény útja szintén Cannes-ban nyert díjat. Itt mutatták be a szerelemre és szabadságra vágyó török kamaszlányok lélekemelő történetét, a Mustangot, illetve az öregedésről, a művészetről és barátságról szóló Ifjúságot is: Paolo Sorrentino sajátos hangulatú, Fellinit idéző mesterművében olyan színészóriások játszanak, mint Michael Caine és Harvey Keitel. 

A különleges eszközkészletű és műfajú filmek kedvelőit rajzolt alkotásokkal és egy magyar dramatizált dokumentumfilmmel is várja a távmozi. A derűs, felemelő hangulatú Soul Exodus a gyökerek felkutatásáról, az identitásról és a klezmerről szól fergeteges zenei betétekkel. A vörös teknős című animációt részletgazdagsága, gyönyörű képei és filozofikus mondanivalója, a Ruben Brandt, a gyűjtőt pedig feszes tempója, izgalmas története és ezer közül is felismerhető látványvilága miatt érdemes megnézni. De választhatunk a nyugtalanító hangulatú skandináv krimiket idéző, az erdélyi havasok közt játszódó magyar bűnügyi film (Valan), az abszurd humorú, több, egymástól független epizódból álló argentin szatíra, az Eszeveszett mesék, vagy éppen a szórakoztató francia vígjáték, az Eszeveszett esküvő közül is. 

A lényeg, hogy amíg újra kinyithatnak a mozik, nem hibázhatunk: ha a Budapesti Távmozi virtuális vetítéseire ülünk be, garantáltan olyan filmélményekkel gazdagodunk, amelyek a karantén hetei után is sokáig velünk maradnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top