+ művészet & politika

Felmondja az állam a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen. Egyúttal érdemi érdekegyeztetést követelnek.

A szakszervezet elnöksége a hétfőn kiadott közleményében azt írta: megdöbbenéssel és felháborodással fogadták a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely megváltoztatná a kulturális területen dolgozók jogállását. A kormány megszüntetné az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítaná át.

A KKDSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kormány a tervezett változtatással a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat.

Véleményük szerint félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el, és sok, a közgyűjteményi, kulturális pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem azt választja.

A KKDSZ úgy látja, hogy az egységes szabályozás megszüntetése „az állami felelősségvállalás felmondása” a kulturális területen. Mindez az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét.

Ennek következtében egyenlőtlen és szűkülő lesz a feladatellátás, változó a minőség, romlanak a munka- és anyagi körülmények, az esélyegyenlőség, és az ország kulturális szétszakítottsága várható.

Sajtóhírek szerint november elsejétől megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza egy törvénymódosító javaslat szerint. A tervezetről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete számolt be, miután április 9-én levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben azt kérték tőlük, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el észrevételeiket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top