+ Történelem

Padkás hamvasztásos sírt találtak a római korból Bóly mellett

Gazdag leletanyaggal rendelkező, római hamvasztásos sírt tártak fel egy Baranyában folytatott ásatáson a Janus Pannonius Múzeum (JPM) szakemberei.

Egyebek mellett bronzból készült szobor, serpenyő és bronzveretes faládika, összecsukható tábori vasszék, több kerámiaedény, érme, illetve egy légiós aranygyűrű került elő az Antoninus Pius császár (138-161) korából származó, Bóly szomszédságában feltárt sírból.

A második századi temetőkben ritkán előforduló, általában gazdag melléklettel ellátott, úgynevezett „padkás hamvasztásos” típusú sír feltárása során talált összecsukható tábori szék és az aranygyűrű a Flavius-korban állandósult Duna-menti katonai jelenléttel hozza kapcsolatba a temetkezést.

A temetkezési formára jellemző, hogy a vasszögekkel ácsolt, nagyméretű gerendákból épített máglyán a halottat a pogány rítusra jellemző sírmellékletekkel hamvasztották el. A máglya összeroskadását követően a maradványokat a téglalap-alakú sír közepén ásott szűk, függőleges falú, szintén téglalap alakú gödörbe húzták be.

A Bóly környéki lelet legközelebbi párhuzama a pécsi Nagy Lajos Gimnázium tornacsarnoka alól került elől, ahol kőből épített fal is keretezte a sírt, amely a Bóly környéki lelet esetében hiányzott.

A hitelesítő leletfeltárás azt követően indult meg márciusban, hogy Hendinger Zoltán, a JPM külsős munkatársa a ritka, római kori, összecsukható tábori vasszékre lelt egy műszeres lelőhely-felderítés során.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top