+ Történelem

Egy szarmata kislány feküdt a sírban Szentes közelében

fotó: koszta József múzeum

Feltehetően egy szarmata kori temető nyomaira bukkantak a Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében.

Filep Fanni ásatásvezető régész kedden elmondta, hogy Szentes térségének ez a mikrorégiója különösen gazdag régészeti leletekben. A múzeum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakmai együttműködésével egy ipari beruházáshoz kapcsolódva kezdett megelőző régészeti feltárást.

Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben. Egy Árpád-kori temető nyomait fedezték föl korábban, és késő szarmata kori településre utaló kerámiákra is bukkantak már a felszínen.

A beépültség miatt az utóbbi években azonban nem nagyon folyt kutatás a területen.

Most egy kislány késő szarmata kori sírját találták meg, amely a Krisztus utáni 3-4. századra keltezhető. A jellegzetes tájolású sírban az elhunyt feje a déli oldalon, arccal északnak található. A mellkason egy vas fibulát, a lábfejekénél pedig egy, a korszakra jellemző, fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el.

Az ásatás mintegy kétezer négyzetméteren folyik majd, és várható, hogy a területről más késő szarmata kori sírok is előkerülnek majd. Szentes környéke országos szinten is az egyik leggazdagabb a 3-5. századi régészeti lelőhelyek tekintetében. E korszak megismeréséhez szolgál majd újabb adalékokkal a megtalált temető – hangsúlyozta Filep Fanni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top