+ Képzőművészet

Virágba borult tavaszi fák festményei teszik elviselhetőbbé a járványt

Virágba borult tavaszi fákat fest a normandiai házába visszavonult David Hockney, akit a legnagyobb kortárs brit festők között tartanak számon. A BBC News az idős művésszel készült exkluzív levélváltásban bemutatja az új alkotásokat is.

Hockney alkotásaiért dollármilliókat fizetnek a műgyűjtők, két éve a Christie’s New York-i árverésén több mint 90 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el 1972-es Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festménye, idén februárban pedig 23 millió fontért (9,2 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby’s londoni aukcióján The Splash című képe, amelyet 1962-ben Los Angelesben festett. Legismertebb alkotásai között van a Westminster-apátság üvegablaka is, amellyel 2018-ban készült el.

Hockney március eleje óta él normandiai házában, amelyet nem sokkal korábban vett és újított fel. Mint a BBC-nek írta, a vidék sok virágzó gyümölcsfája vonzotta. Ezeket a fákat rajzolta, mikor eldurvult a koronavírus-járvány.

„Sokan mondták, hogy a rajzaim segítenek elszakadni attól, ami jelenleg zajlik”

– idézte a cikk szerzője a művész levelét.

Egyik képét, amelynek címe, Do Remember They Can’t Cancel the Spring (Emlékezz, a tavaszt nem lehet törölni), már publikálta is, ezt követte kilenc szintén friss festmény ebből a sorozatból.

„Folytatom a munkát, mert úgy látom, ez most különösen fontos. Elég bolond módon elvesztettük a kapcsolatot a természettel, holott a részei vagyunk, nem kívülállók. Ez idővel véget ér, és akkor mi lesz? Mit tanultunk?”

– tette fel a kérdést Hockney, aki szerint a művészet forrása a szeretet, és aki – mint írta – szereti az életet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top