+ Zene

Énekeld együtt szombaton Bobby McFerrinnel a Don’t Worry, Be Happy-t!

A Müpa a karantén idejére az otthonunkba hozza a világsztárokat, de bízzunk benne, hamarosan újra valódi közösségi élményként élhetjük át az élő koncerteket.

A Müpával valódi élmény lehet az otthoni karanténlét

Nem is olyan rég még elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy a kulturális tartalmakat, köztük a legjobb hangversenyeket és koncerteket kizárólag az otthonunkból érhetjük el. A koronavírus-járvány azonban pillanatok alatt megváltoztatta az életünket. Így lehet az, hogy március 25-től már a Müpa is házhoz hozza a világsztárokat, sőt Európa legnevesebb hangversenytermeinek a felvételeit is.

Bobby McFerrin koncertje a kanapéról, miközben videóchaten a barátainkkal a szombat esti találkozót tartjuk? Vagy virtuálisan összekapcsolva nézni a karanténban lévő szüleinkkel, nagyszüleinkkel Gyenyisz Macujev zongorakoncertjét péntek este? A programok szervezése és a kapcsolattartás a koronavírus-járvány idején egészen újfajta módokon zajlik, hiszen az életünket nagyrészt négy fal között éljük, míg a szeretteinkkel, ismerőseinkkel leginkább az online térben találkozunk.

A világ minden egyes pontján a kulturális eseményeket az elsők között tiltották meg a járvány megfékezésével kapcsolatos korlátozások, és várhatóan az utolsók között fogják azokat újra engedélyezni. Itthon is egyik napról a másikra zártak be a koncerttermek, a színházak, a kiállítások, melynek köszönhetően a művészek és a szektorban dolgozó szakember többsége kényszerpihenőre ment.

Gyenyisz Macujev

Azonban az új helyzetre számos előadó és kulturális helyszín nem bezárkózással reagált, hanem azzal, hogy az online térben kezdtek el tartalmat szolgáltatni, így lehetőséget adtak arra, hogy emberek milliói az otthonunkban „mozduljanak ki”. Ráadásul így sokan azok közül is elérhetik a tartalmakat, akik lehetőségeik miatt eddig csak korlátozottan férhettek hozzá a kultúrához. Egyfajta digitális fordulat zajlik most a kulturális életben, aminek bizonyosan hosszabb távon is érezhetjük majd a hatásait.

Az itthoni intézmények közül a Müpa eddig is élen járt a digitális megoldások alkalmazásában, így nem meglepő, hogy ők is gyorsan reagáltak az új helyzetre. Első lépésben mindenki számára regisztráció nélkül is elérhetővé tette archívumát, és benne több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvételét. Március 25-én pedig elindult a Müpa Home, melynek keretében minden este más-más előadás felvételét teszik elérhetővé.

Hogy teljes legyen a Müpa-élmény online műsorfüzet is készül a közvetítésekhez, a kezdési időpontok pedig aszerint változnak, hogy aznap este éppen milyen műfajú programot nézhet meg a közönség. Ráadásul mivel a Müpa Magyarországon egyedüliként a kontinens legjelentősebb koncerttermeit összekapcsoló Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) is tagja, egy országokon átívelő együttműködésnek és közvetítéssorozatnak köszönhetően a heti virtuális koncertprogram részeként egy-egy európai koncertterem és előadó-művészeti központ online közvetítéseibe is bekapcsolódhatnak majd az érdeklődők.

És mi vár ránk a következő napokban?

Április 3-án a világ egyik legünnepeltebb zongoraművésze, Gyenyisz Macujev 2017-es, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében adott koncertje Beethoven, Schumann, Rachmaninov, Csajkovszkij és Prokofjev műveivel.

Szombat este a 2018-as Jazztavasz legemlékezetesebb estjét élhetjük újra. Bobby McFerrin vezetésével valódi műfajokon átívelő utazás vár mindenkire, a jazz, pop, R&B, klasszikus zene és világzene olvad eggyé – nem ritkán egyetlen dalban. A Don’t Worry, Be Happy pedig mindenki számára fontos üzenetet közvetíthet a mostani időszakban.

A hetet egy virtuális luxemburgi utazással zárhatjuk. A London Symphony Orchestra hangversenyét ugyanis a Philharmonie Luxembourg lenyűgöző koncertterméből láthatjuk.

A Müpa tehát a karantén idejére az otthonunkba hozza a világsztárokat, de bízzunk benne, hamarosan újra valódi közösségi élményként élhetjük át az élő koncerteket.

Az ECHO előadásait a Müpa Facebook-oldalán, míg a további közvetítéseket a mupa.hu weboldalon, a Müpa YouTube-csatornáján és a közösségi médiában követheti a közönség.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Bozon szerint:

    Ugye nem baj, ha nem ezt éneklem? Van magyar dal is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top