+ Irodalom

Hozzáférhetővé tették az OSZK teljes webarchívumát

tolnai levéltár

Nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett “webaratások” eredményei között kutathatnak az érdeklődők.

Napjainkban az információáramlás leginkább a digitális térben történik, különösen most, amikor a koronavírus-járvány miatt a személyes kapcsolattartás lehetőségei erősen korlátozottak. Az internet a legkomplexebb médium, amellyel az elmúlt száz évben találkoztak a közgyűjtemények, a webes tartalmak mégis a legtöbbször eltűnésre vannak ítélve.

Mint a közlemény felidézi, az Országos Széchényi Könyvtár már a kétezres évek elején felismerte, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is, 2020 márciusától pedig az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé vált a https://webarchivum.oszk.hu honlapon.

A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az OSZK informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja.

A nemzeti könyvtár webarchívuma azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról.

A webarchiválási tesztprojekt keretében az OSZK 2019 végén már mintegy 250 ezer webhelyet, 35 terabájt összmennyiségű adatot mentett le. Az eltárolt fájlok és URL-címek száma megközelíti a 600 milliót.

A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá “webaratással”, általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és esemény alapú aratások mellett a webaratás során az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól kiindulva legalább két szint mélységig.

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat. Február eleje óta már közel 90 forrást gyűjtöttek be, köztük a nagyobb hazai és határon túli híroldalak témával foglalkozó cikkeit, a kormányzat és más szervezetek, intézmények internetes tájékoztató anyagait, valamint az egészségügyi portálok egyes aloldalait.

Az internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban Magyarországon egyelőre kevés a tapasztalat, ezért az intézmény webarchívuma egyben tudásbázisként is funkcionál.

A nemrégiben megújult honlapon a webarchívum és a projekt bemutatása mellett külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazon magyar webhelyek, online információforrások aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top