+ művészet & politika

Kiszámolták a németek, hogy mekkora bevételkiesést szenved a kulturális ágazat

A legjobb esetben is csaknem tízmilliárd euró (3600 milliárd forint) bevételkiesést szenvedhet el a németországi kulturális és kreatív ágazat a koronavírus-járvány miatt egy hétfőn ismertetett kormányzati elemzés szerint.

A német szövetségi kormány ágazati háttérintézményének (Kompetenzzentrum Kultur- und Kreativwirtschaft des Bundes) elemzése szerint a járvány súlyos csapás, de esély is a kulturális- és kreatív iparnak, mert erősen növekszik az otthoni felhasználásra szabott szolgáltatások iránti kereslet, ami alkalmat teremt új formátumok kipróbálására.

Ezt a lehetőséget használja ki például a Bajor Állami Operaház, amely az interneten élőben közvetített előadásokkal igyekszik megtartani közönségét. A koronavírus elleni küzdelem dél-koreai tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy az autójukból ki sem szálló olvasók kiszolgálására – az úgynevezett drive through működési modellre – is át lehet állítani könyvtárakat.

Azonban a koronavírus-járvány mégiscsak elsősorban érvágás az ágazatnak – hangsúlyozták a kormányzati elemzésben, amely szerint a kultúrából, a művészetekből és a kreativitásból élő nagyjából 260 ezer vállalkozás legkevesebb 9,5 milliárd euró bevételtől esik el a járvány miatt. Közepesen súlyos esetben 14,7 milliárd euró, a legsúlyosabb esetben 27,8 milliárd euró lehet a kiesés a mintegy 1,7 millió embert foglalkoztató ágazatban, amely a legutóbbi, 2018-as adatok szerint évente hozzávetőleg 170 milliárd eurós bevételt termel.

A gondot súlyosbítja, hogy a kiesés nem egyenlően oszlik el, hanem a járvány lassításáért folytatott küzdelem kijárási korlátozásokkal és intézménybezárásokkal terhes első szakaszának hosszától függően a következő három-négy hónapra összpontosul.

A legnagyobb bajba a filmgyártás kerülhet, bevétele akár 71 százalékkal, 7,2 milliárd euróval csökkenhet. Igen nagy erővel sújtja a járvány a zeneipart is, ahol 5,1 milliárd eurót jelentő 59 százalékos lehet a visszaesés. A könyvkereskedők forgalma 34 százalékkal, 4,5 milliárd euróval csökkenhet az elemzés szerint.

Azonban a kormány igyekszik segíteni a bajbajutottakon. Számos válságkezelő programja közül különösen egy hétfőn elindított csomag enyhíthet a kulturális és kreatív ipar szereplőinek gondjain. Az egyéni vállalkozók és a legfeljebb tíz embert foglalkoztató cégek 9-15 ezer euró közötti összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek arra, hogy a következő három hónapban fedezni tudják kiadásaikat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top