+ Irodalom

Hét videó, amit mindenképp nézz meg a Müpa kínálatából

Születésnapot ünnepel márciusban a Müpa, mégpedig a tizenötödiket. A járványhelyzet ugyan nem teszi lehetővé a tervezett koncertek megtartását, ám a kultúrakedvelő közönségnek mégis lehetősége nyílik arra, hogy megünnepelje a kerek évfordulót. A Müpa ugyanis a honlapján regisztráció nélkül tette elérhetővé 80 HD minőségű koncertfelvételét és 40 irodalmi estjének hanganyagát. A rendkívül változatos műfajú anyagokból válogattunk most hetet, amelyeket szerintünk mindenképp látni-hallani kell.

1.   Haydn: A teremtés

Haydn valami olyat képvisel a zene történetében, amire most nagy szükségünk van. Arányos, mértéktartó, józan és egészséges. Tiszta és tökéletes technikája mindig derűt és világos gondolatokat, érzéseket közvetít. Az ő ideje az arisztokrácia fénykora volt, A teremtés megkomponálására angliai tartózkodása ihlette, ez a ma játszott legnépszerűbb oratóriumok egyike. A Fischer Ádám vezényletével elhangzott koncert 2017-es felvételén a világ teremtését elbeszélő művet olyan kiváló énekesek előadásában hallgathatjuk meg, mint Baráth Emőke, Uwe Stickert, Sebestyén Miklós.

 

Baráth Emőke barokk és bécsi klasszikusokat felvonultató repertoárjába kitűnően illeszkedik ez a darab, Sebestyén Miklós oratóriumok éneklésével már nemzetközi színpadokon is sikert aratott, míg Uwe Stickert, aki jellemzően Mozart-énekes, bizonyítja, hogy az oratóriumokban is kiválóan megállja a helyét. Fischer Ádám vezénylési stílusa külön élményt jelent a felvételen, kotta nélkül, teljes beleéléssel irányítja a zenekart és az énekkart. A közeli felvételeknek köszönhetően szinte „bebújhatunk” a zenekar soraiba, és közelről figyelhetjük a történéseket. Mindeközben elvarázsol minket az a csodálatos zene, amely az alkotásról, az emberbe és a világba vetett hitről szól, és megszépítheti a megváltozott mindennapjainkat. Mindenképp hallgassuk meg a felvételt akkor is, ha bátorításra, biztatásra van szükségünk a folytatáshoz, és akkor is, ha csupán töltekezni szeretnénk az angyali zenéből.

Megtekinthető itt:

https://www.mupa.hu/media/video/haydn-a-teremtes

Műfaja: oratórium

Előadók: Fischer Ádám, Baráth Emőke, Uwe Stickert, Sebestyén Miklós, a Purcell Kórus és a brit Felvilágosodás Korának Zenekara

Időtartama: 1 óra 42 perc

Mikor hallgassuk: napkezdéskor vagy a nap végén, befejezésül

2.  Joyce DiDonato és a Complesso Barocco

Joyce DiDonato mezzoszoprán operacsillag és az 1992-ben Olaszországban megalakult, leginkább olasz operákat és oratóriumokat korabeli hangszereken játszó együttes produkcióját látva sajnálni fogjuk, ha élőben nem láttuk ezt a koncertet. De sebaj, JoyceDi Donato szépsége és tökéletes hangja a zenekar közreműködésével így is elvarázsol minket. Ez a felvétel igazi időutazás a barokk világába, ahol az operaáriák és a zenedarabok lesznek idegenvezetőink.

Joyce DiDonato

Készüljünk fel, hogy fontos személyekkel fogunk találkozni, uralkodónőkkel, királynékkal, királylányokkal, akiket Joyce DiDonato rendkívül hitelesen formál meg, könnyedén lépdelve a különböző karakterek között. Nemcsak hangjával, de különleges ruháival is alátámasztja királynői megjelenését, és elbűvöli a közönséget akár a megcsalt Octavia áriáját énekli a Poppea megkoronázásából vagy épp Cleopatra bőrébe bújik a Julius Caesar című Handel operában. Palesztina királynőjeként és Iphigeniaként idézi meg az ókori időszakokat és hitelesen ábrázolja a női sors árnyoldalait. Szenvedélyes, erőteljes hangja és személyisége mindenkit megbabonáz, és a közönség vastapssal jutalmazza előadását. A Complesso Barocco játékában igazolódni látszik, hogy a barokk mennyi újítást hozott a zenében, a koncerten mozgalmas, feszült és változatos tempójú darabok követik egymást.

Megtekinthető itt:

https://www.mupa.hu/media/video/joyce-didonato-es-a-complesso-barocco

Műfaja: operaáriák és barokk zene

Előadók: Joyce DiDonato és a Complesso Barocco

Időtartama: 1 óra 54 perc

Mikor hallgassuk: este, amikor már minden tevékenységünkkel végeztünk, és lehetőség van arra, hogy hagyhassuk, hogy a zene elvarázsoljon minket

3.   Take 6

Az amerikai gospel sextett 1980-ban alakult, Alabamában. Összetétele azóta is változatlan, tizenöt nagylemez, számtalan kislemez és Grammy-díj kíséri útjukat. A tenorokból és baritonból álló a cappella együttes sikeresen ötvözi a gospelt a jazz-zel, a groove-val és a funky-val, így kialakítva egyedülálló hangzásvilágukat. A felvétel bizonysága szerint a nézők nagyon nehezen tudtak ülve maradni a koncert közben, és mi is egészen bizonyosan meg fogunk mozdulni, akár még táncra is kelünk a nappaliban, hiszen a ritmusok becsúsznak a bőrünk alá és arra késztetnek, hogy együtt mozogjunk, tapsoljunk vagy akár énekeljünk az előadókkal. Ezt akár meg is tehetjük, mert jól ismert és népszerű dallamokat is hallani fogunk tőlük, úgy mint a Stand by me-t vagy Michael Jackson dalait.

Óriási hangulatot teremtenek a koncerttel, szuper hangok, humor, jól érthető szövegek, virtuóz dallamok, ez mind megtalálható ebben az egy felvételben, melyből természetesen – a műfajhoz híven – a spiritualitás sem hiányzik. Ne hagyják ki, a felvétel láttán Önök is érteni fogják, miért is váltottak ezek a fiúk retúr jegyet a Müpába!

Megtekinthető itt:

https://www.mupa.hu/media/video/take-61

Műfaja: a capella gospel jazz, groove és funk ötvözetekkel

Előadók: Alvin Chea, Mark és Joel Kibble, Claude McKnight, David Thomas, Khristian Dentley

Időtartama: 1 óra 20 perc

Mikor hallgassuk: amikor vidámságra, mozgásra, önfeledt szórakozásra vágyunk

4.   Horváth Kornél: Átváltozások

Konga, bongó, udu, hang drum, gatodrum, darbuka, shaker, timbales, és még sokáig lehetne sorolni azokat az ütőhangszereket, amelyeken Horváth Kornél bravúrosan játszik. A felvételt nézve ne felejtsük el, hogy a legősibb hangszer az övé, amelyet nem csak zenélésre, de kommunikációs célokra is használnak. Szerencsére Horváth Kornél nem ül fel a hangszereket is egyre inkább elektronizálni igyekvő újhullámra, így eredeti formájukban láthatjuk-hallhatjuk hangszereit.

Társakat is hívott maga mellé a koncertre, duókat játszik Lantos Zoltánnal (hegedű), Orosz Zoltánnal (harmonika) és Dörnyei Gáborral (dobok). Élvezetes párbeszédeikből fokozatosan bontakoznak ki a magukkal ragadó ritmusok, felelgetnek vagy időnként éppen feleselnek egymással, a zene elhalkul, majd felerősödik, lassul, majd gyorsul és azon vesszük észre magunkat, hogy jár kezünk-lábunk, mozdulunk a ritmusra velük együtt. Horváth Kornél játékán valami mélyről jövő őserőt lehet érzékelni, és ránk is hamar átragad az igazi örömzene jótékony hatása. Indulhat a felvétel, mosolyogni tessék!

Megtekinthető itt:

https://www.mupa.hu/media/video/horvath-kornel-atvaltozasok

Műfaja: ütőhangszeres bravúrok hegedűs, dobos és harmonikás duókkal

Előadók: Horváth Kornél, Lantos Zoltán, Orosz Zoltán, Dörnyei Gábor

Időtartama: 1 óra 49 perc

Mikor hallgassuk: háttérzeneként bármikor, illetve amikor megmozdulnánk, sétálnánk vagy kirándulnánk egyet, sporthoz, tánchoz is kiválóan alkalmas.

5.   Hattyúk tava a Szegedi Kortárs Balett előadásában (gyerekeknek szóló változat)

A Müpa jól tudja, hogy a gyermekek otthoni lekötése időnként nehéz feladat, ezért nekik szóló csemegét is találhatunk a kínálatban. Azért ajánlom a felvételt, mert a társulat honlapjáról a repertoárból már hiányzik ez a darab, tehát úgy tűnik, hogy csak ezen a felületen érhető el az előadás. A 2014-es, körülbelül ötven perces felvétel remek elfoglaltság lesz a tíz és tizennégy év közötti gyermekeknek. A felvétel első pozitívuma, hogy élőzenével, a MÁV Szimfonikus Zenekar interpretálásával hallhatjuk Csajkovszkij örökérvényű zenéjét.

Az SZKB felvonultat szokatlan elemeket is, például fiúk is táncolnak hattyú szerepeket. Nagyon humorosan jelennek meg a tóban élő kacsák és békák, így az elgondolkodtató és a történet mélyére néző előadást időnként vicces elemek is ötvözik. Átjön a felvételen a balett történetmesélő ereje, legyen szó akár klasszikus vagy kortárs táncról. Az Odette – Odilia átváltozást, megjelenést Juronics Tamás koreográfiája mesterien oldja meg, az előadás történethű, ötletes és egyben változatos is. Figyelembe veszi, hogy a zene ugyanolyan lényeges, mint maga a cselekmény, ezen a téren is kiemelkedő a táncosok és a zenekar együttműködése. Az abszolút gyermekközpontú, helyenként a kis nézőket is bevonó előadás felvétele egy órára bizonyosan szabadidőt biztosít a szülőknek!

Megtekinthető itt:

https://www.mupa.hu/media/video/szegedi-kortars-balett-a-hattyuk-tava

Előadók: Szegedi Kortárs Balett, MÁV Szimfonikus Zenekar, rendező-koreográfus: Juronics Tamás

Időtartama: 50 perc

Mikor nézzük: amikor szeretnénk a gyerekeket lefoglalni, vagy ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk mi magunk átismételni, újraértékelni a balettirodalom nagy klasszikusát.

6.   Volt egy álmunk. Német-magyar irodalmi sanzonest I-II.

Az est kezdetén egy sanzon így szól: „Berlin egy trágyadomb…..Menni kell innen, nincs tovább….Pest egy rom, Buda meg sznob.” A klíma mindkét helyen gyalázatos a dal szerint, de a kommunizmusban bezzeg milyen jó volt! Máthé Zsolt dalszövege szerint volt közös ellenség és az úri világ sem volt rossz. A szokatlan felütést a HANEM elnevezésű, színészekből-műfordítóból álló zenekar adja meg a felvételen. A Dalos György író moderálásával zajló eseményen Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia és Dragomán György beszélgetnek, és olyan jó újra hallgatni Esterházy Pétert, ahogyan okosan-viccelődve meséli anekdotáit a többiekhez hasonlóan.

Dalos György Füst Milán díjas író 1995 óta él Berlinben, és írótársait is kifaggatja arról, hogy ki hogyan jutott el életében először Nyugat-Berlinbe. Humorban nincs hiány, a változatos történetek visszahozzák a késő Kádár-rendszer engedékenységét, ugyanakkor abszurditását is. A beszélgetésben szereplő magyar írók könyvei megjelennek Németországban, Ingo Schulze könyvei pedig Magyarországon látnak napvilágot magyar fordításban. De hogyan is működik ez? Mitől tud sikeres lenni egy magyar vagy egy német író egy másik kultúrában vagy szövegkörnyezetben? Mi a szerepe a műfordításnak ebben? Hogyan kezelték megjelenés után az esetleges félrefordításokat? Ez utóbbi kérdésről Terézia Mora árul el sokat, aki rendszeresen fordítja a magyar írókat németre. A Pelsőczy Réka rendezte estek résztvevői felolvastak legfrissebb könyveikből, a rendkívül érdekes beszélgetést a HANEM zenekar szakítja meg időközönként sanzonjaival, amelyek egy része ismerősen cseng a fülünknek, mint például a Mein Herr című sláger a Kabaréból. A felvétel igazi összművészeti élmény, mely szórakoztat és tanít egyszerre.

Meghallgatható itt:

https://www.mupa.hu/media/digitalis-irodalom/volt-egy-almunk-nemet-magyar-irodalmi-sanzonest-i

és itt:

https://www.mupa.hu/media/digitalis-irodalom/volt-egy-almunk-nemet-magyar-irodalmi-sanzonest-ii

Résztvevők: Terézia Mora, Ingo Schulze, Esterházy Péter, Bán Zsófia, Dragomán György, Dalos György, a HANEM zenekar: Nádori Lídia, Murányi Márta, Rick Zsófi, Bíró Kriszta, Sváb Ági, Fekete János Jammal, Rick Róbert Alkotók: dramaturg Nádori Lídia, műfordító (dalok) Máthé Zsolt, látványtervező Czakó Zsolt, Balogh Balázs, sorozatszerkesztő Keresztury Tibor

Időtartama: a két felvétel együtt kb. 60 perc

Mikor hallgassuk: esténként vagy délután, ha szeretnénk elmélyedni egy kulturális témában, és újat megtudni az irodalom világáról.

7.   Bojtorján életműkoncert

A magyar country zene emblematikus alakja, az 1977-ben alakult Bojtorján Együttes hosszú hallgatás után lépett újra közönség elé, akkor azonban azzal a célkitűzéssel, hogy ízelítőt adnak az elmúlt évek nagy slágereiből. A hatlemezes zenekar ez alkalommal komolyzenészekkel is kiegészülve játssza újra a híres dalokat, mint a Gonosz egy év, a Csavargódal vagy a Lóverseny. Dalaik középpontjában szerelmek, szakítások, csavargás állnak, és a néha szomorú témák mellett is rendkívül életigenlő zenéjük még ma is aktuális tud maradni. Dallamos, könnyen énekelhető zenéiktől nekünk is dalolni támad kedvünk, és kellemes nosztalgiával gondolunk vissza a Bojtorján fénykorát jelentő időkre. Jó látni, hogy az emberi, személyes problémákkal terhes idők után a zene mégis össze tudja hozni a világ legnagyobb country fesztiváljait megjárt zenekart.

Meghallgatható itt:

https://www.mupa.hu/media/video/csavargodal-bojtorjan-eletmukoncert

Résztvevők: a Bojtorján Együttes (Pomázi Zoltán, Vörös Andor, Kemény Győző, Buchwarth László és Barna Zoltán) és vendégeik

Időtartam: 1 óra 47 perc

Mikor hallgassuk: minden napszakban fő- vagy akár háttértevékenységként is, olyan helyen, ahol senkit nem zavarunk, ha esetleg dalra fakadnánk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top