+ Színház

Színházakban, galériában varrják a maszkokat

Blaskó Balázs igazgató a színház munkatársai által készített szájmaszkokat nézi az egri Gárdonyi Géza Színház varrodájában 2020. március 26-án. Összesen többezer szájmaszk elkészítését tervezik, amiket a város fertőtlenítő pontjain ingyenesen vehetnek át az egriek. MTI/Komka Péter

Több száz szájmaszkot varrnak hetente a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház szabászai a rászoruló szervezeteknek, Debrecenben pedig Varrjunk maszkot – összefogással néven indult mozgalom, amelyet a Modem képzőművészeti központ koordinál.

A kecskeméti színház közleménye szerint a Veszprémi Petőfi Színházból indult kezdeményezéshez a héten csatlakoztak. Az elkészült maszkokat a kecskeméti önkormányzatnak adják át, hogy a hivatal az arra rászoruló szervezeteknek biztosítani tudja a védőfelszerelést.     A kecskeméti egészségügyi és szociális hálózat intézményeibe eljuttatott, textilből készült maszkok egyik előnye, hogy magas hőfokon moshatók, és fertőtlenítés után újra használhatók.

A kecskeméti Ciróka Bábszínház varróműhelyének munkatársai az elmúlt napokban 200 mosható szájmaszkot készítettek a megyei kórház sürgősségi és gyermekosztálya részére. Bár a bábszínház erre a célra használható anyagkészlete kimerült, bíznak abban, hogy találnak támogatót a további maszkok gyártásához.

A debreceni Modem Marczin Roland helyi vállalkozó korábbi kezdeményezését karolta fel.

Közleménye szerint egyre többen jelzik, hogy szívesen varrnának maszkokat, egyre többen el is kezdték már a varrást házilag, külön-külön, kisebb mennyiségben Debrecenben és környékén.

A hatékonyság növelése érdekében a Modem az anyagbeszerzéstől a támogatások keresésén át a kiszállításig koordinálja a munkát, így az egészségügyi intézmények és más ellátóhelyek is könnyebben eligazodnak majd a segítők egyre nagyobb táborában, ők pedig hatékonyabban haladhatnak, és egyszerre nagyobb mennyiséget is el tudnak juttatni az adott helyekre.

A Modem jelezte: a debreceni Csokonai Színház és a Deutsches Kulturforum már vállalta az aktív részvételt a munkában. Hozzátették: jelenleg hatezer darabra van igény, elsősorban egészségügyi intézmények és dolgozók részéről, ezért várják azok jelentkezését, akik a varrásba még be tudnának kapcsolódni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top