+ Természet

A vérszopó denevérek olyat tesznek, ami nem az ember ízlése szerint való

Felöklendezett véres “csókkal” kötnek barátságokat a vérszopó denevérek – derült ki egy új tanulmányból.

A tudósok szerint az általuk megfigyelt viselkedésnek nagy szerepe van a kötődések kialakításában. Ráadásul ha egy denevér három napig nem eszik, éhen halhat, így a vér megosztása életet menthet.

A Current Biology című szaklapban bemutatott kutatás célja az volt, hogy meghatározza, miként alakítanak ki kapcsolatokat ezek az állatok. Megfigyelték, hogy azok a denevérek, amelyeket izolálva egymás mellé helyeztek, a korábban egyáltalán nem ismert párjukkal egymás tisztogatásába kezdtek, majd egymás száját nyalogatták, mielőtt táplálékot cseréltek volna – írja a BBC.com.

“A különböző kolóniákból származó denevérekből csapattársak lettek, akik megpróbálták megmenteni egymás életét”

– mondta Gerald Carter, az Ohiói Állami Egyetem viselkedésökológiával foglakozó kutatója.

“A vérszopó denevérek ugyanúgy osztják meg az ételt másokkal, ahogyan a madarak is felöklendezik azt az utódok számára. Az a különbség ebben az esetben, hogy a denevérek ezt más felnőttekkel is megteszik”

– mondta Carter.

Hozzátette: az állatok azt követően is tisztogatják egymást, hogy már megtisztultak. Ez arra enged következtetni, hogy a viselkedés célja nem csupán a higiénia fenntartása.

A vérszopó denevér az egyetlen emlősfaj, mely teljes mértékben vérrel táplálkozik, melyhez nagyobb állatok, például marhák megharapása révén jut. Egy nap alatt testsúlyuk felét képesek meginni. Más denevérfajok főként gyümölcsökkel, nektárral vagy rovarokkal táplálkoznak.

Egy korábbi tudományos kutatás arra jutott, hogy azok a denevérek, melyek fogságban barátságot kötöttek, szabadon engedésük után is megőrzik a kapcsolatot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top