+ Irodalom

Ingyenessé tette könyvei hozzáférését az író

Nem csak a test, a lélek is éhes

Évekkel, tán évtizedekkel ezelőtt elhatároztam, hogy ha egy komolyabb bankjegycsomag a fejemre esik, mondjuk nem létező nagybátyám rám hagyja bostoni vagy londoni házát, akkor minden könyvemet ingyenessé teszem.

Na, nem azért képzelegtem erről, mert én olyan emberbarát vagyok (mondjuk, az vagyok), és nem is azért, mert azt szeretném, ha sokan olvasnák a könyveimet (mondjuk, azt szeretném), hanem mert a kulturális alkotásokat a civilizált államok alapellátási kötelezettségébe sorolom.

Többször írtam erről a Megelőzni a jövőt című kötetben, az egyik esszé meg is jelent a Librariuson.

Röviden magyarázva álláspontomat, biztos vagyok benne, hogy az alapjövedelem bevezetése, amely 30-40 éven belül a legtöbb országban megvalósul, ha addig az emberiség ki nem pusztítja önmagát, nem csak a fenntartható létezés (étkezés, oktatás, közlekedés, egészségügy stb) biztosítását fogja szolgálni minden – erre rászoruló – polgárnak, hanem a minimális szükséglet szerinti kulturális termékekhez való hozzáférést is. Mindenkinek szükséglete szerint. Hiszen nem csak a test, a lélek is éhes. Ha nem így volna, az emberiség történetében egyetlen népdal, vallás, mítosz, kép, szonáta vagy regény sem született volna meg. S ha a lélek nem kapja meg betevő falatját, megbetegszik, mint az emberi szervezet.

Mindezt csak azért jegyeztem meg vázlatosan, hogy jelezzem: nem csupán a koronavírus formálta kényszerhelyzet miatt helyeztem el az otthon rekedt diákok és tanáraik számára négy könyvemet ingyen letöltési lehetőséggel a honlapomon. És tán ugyanezért tette fel a youtube-ra fiam, Gergely a Balhés Beni naplója CD-jét Kerekes József frenetikus előadásában. A könyv, az irodalom gyógyszer és táplálék a nehéz pillanatokban Gyereknek, felnőttnek.

(Mellesleg: bár ezek a könyveim – a Galambnagymama kivételével – nem szerepelnek a jelenlegi tananyagban, remélem, vannak olyan olvasmányosak és „hasznosak”, mint az ismertebb Petepite meg Gyerekrablás a Palánk utcában. Letölthetőek: március 30-ig.)

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top