+ Irodalom

Elhunyt Szilágyi Aladár nagyváradi író

Életének 77. évében súlyos betegségben kedden hajnalban elhunyt Szilágyi Aladár nagyváradi író, újságíró, helytörténész – közölte internetes oldalán a Várad folyóirat.

Szilágyi Aladár az Arad megyei Pankotán született, aradi középiskolai tanulmányai után erősáram-technikusi diplomát szerzett a Campinai Energetikai Főiskolán, majd filozófusi diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE).

Első írásait 1966-ban közölte a nagyváradi Fáklya napilapban, írt prózát, verset, esszét, kritikát. A 60-as évek végén szerepe volt a nagyváradi Ady Endre Irodalmi kör életre keltésében, két évtizedes sikeres működésében vezetőségi tagként is részt vett. 1990 és 1998 között a Kelet-Nyugat folyóirat főszerkesztő-helyettese, majd főszerkesztője, 1991-től a Bihari Napló napilap munkatársa, 1992-től főszerkesztő-helyettese, 1994-96 között a lap kiadóvállalatának igazgatója, több mint 40 kiadványának szerkesztője.

1991 és 1998 között a Király­hágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka, 1996 és 2000 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének alelnöke.

2003-tól a Várad című folyóirat, 2004-től az Erdélyi Riport hetilap szerkesztője. Itt jelent meg riportsorozata, amelyben közel száz máramarosi, partiumi, bánsági, olténiai és dobrudzsai település apró nemzetiségi szórványainak életét, megmaradásuk titkait tárta fel. Riportjait interjúit 2006-tól könyvekben is kiadta.

Munkásságát az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) 2008-ban Spectator-díjjal tüntette ki.

Szilágyi Aladár temetéséről később intézkednek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top