+ vallás

Közel akarnak maradni Isten népéhez – mégsem zárják be a római plébániatemplomokat

Egy napig sem maradtak zárva a plébániaként működő templomok Rómában, miután a római egyházmegye pénteken módosította korábbi intézkedését a katolikus imahelyek bezárásáról.

A hívők által látogatott templomok ismét megnyithatják kapuikat az olasz fővárosban. A zárás továbbra is vonatkozik a műemléktemplomokra és a vatikáni Szent Péter-bazilikára is. Érvényben marad a rendeletnek az a része, amely felmenti az egyházmegye híveit a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól. Misét továbbra sem mutatnak be a templomokban.

Angelo De Donatis bíboros, a római egyházmegye vikáriusa csütörtökön elrendelte az olasz főváros katolikus templomainak lezárását április 3-ig. Az észak-olaszországi tartományokban már bevezetett óvintézkedéshez csatlakozott.

A hívőkhöz most írt nyílt levelében azonban módosította döntését. Hangsúlyozta, a római egyházmegye

„közel akar maradni Isten népéhez, mindenkivel éreztetve, hogy az egyház nem zárja le kapuit senki előtt”.

De Donatis bíboros a plébánosok „bölcs megítélésére” bízta a megfelelő egészségügyi lépések megtételét, többek között a papok és a hívők, valamint a hívők közötti legalább egy méteres biztonsági távolság betartását.

„A szükséges óvatossággal biztosítsátok a szentségek vigaszát a betegeknek, nyújtsatok segítséget a szegényeknek, és azoknak, akik nem számíthatnak senkire”

– írta Angelo De Donatis. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak az elesettek, betegek, magányos emberek mellett kell állnia.

Arra kérte a családokat, otthon se feledkezzenek meg az imáról.

A római egyházmegye templomainak bezárását elsőként Ferenc pápa kommentálta péntek reggel, a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában hívők nélkül bemutatott misén kijelentve, hogy

„a drasztikus döntések nem mindig helyesek”.

Sárközy Júlia

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top