+ Képzőművészet

Holnap helyezik örök nyugalom Szentandrássy István festőművészet

Március 10-én, kedden 11 órakor tartják Szentandrássy István gyászszertartását a Fiumei úti temetőben – közölte az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfőn.

A festőművészt a Nemzeti Sírkert művészparcellájában, kívánsága szerint Péli Tamás festőművész, egykori mestere közelében helyezik örök nyugalomra, roma szokás szerint.

A gyászszertartáson Balog Zoltán volt miniszter, református lelkész tart búcsúztatót, aki barátjaként tisztelte az ismert roma festőművészt.

A temetést megelőző este, hétfőn, 19 órától az ORÖ Dohány utcai székházában virrasztást tartanak, amelyre minden ismerőst, barátot, tisztelőt várnak, hogy közösen emlékezzenek meg a roma művészről, közéleti személyiségről.

A magyarországi cigányság kulturális közéletének ikonikus alakját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

„A festészetnek, színeknek, de a szavaknak is mestere volt, festményeibe belefestette a saját balladáját: az árvaságát, a betegségét, de mindemellett a sok fájdalom mellett az élni akarását is”.

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész hosszú évtizedeken át türelemmel és méltósággal viselt betegséggel küzdve, 63 éves korában 2020. február 26-án hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top