+ Ajánló

Legcsillogóbb pillanatok: öt zeneművész öt nagy dobása

A Világhíres magyarok mellett lesz még Alpesi kirándulás, Héber nyitány, megismerhetjük Peer Gynt titkát és láthatjuk A vörös hegedűt.

Mi lehet fényesebb még az aranynál is…?

Általában nem az ezüst jut eszünkbe elsőként, hiszen a sporteseményeken és versenyeken megszokhattuk, hogy az arany után csak a második lehet. Viszont, ahogy a Pannon Filharmonikusok felhívja a figyelmet az új bérletsorozat leírásában, létezik egy “ezüstcsillanás” nevű jelenség, amely akkor következik be, ha az ezüsttartalmú ólomból már sikerült oxidálnunk az összes ólmot, és a tiszta ezüst szivárványos, ragyogó csillogással jelzi a jelenlétét. Ezúttal is találó a név, hiszen a bérletsorozat öt művészének mind volt egy-egy ilyen pillanata a karrierje során, amikor felcsillant, hogy nemcsak jó, hanem egyenesen kiváló zenészek. Koncertek, elismerések, örökké tartó kimerevített pillanatok világa októbertől májusig – velük.

Akinek a békéért sírt a hangszere

Elina Vähälä hegedűművész tizenkét éves korában lépett először nagyzenekar tagjaként a színpadra. Évek kemény munkájával elérte, hogy ne csak egy tag legyen a sok közül: a zenekar az 1993/1994-es évadra ‘ifjú mesterszólistának’ jelölte az akkor még mindig csak tizennyolc éves hölgyet. Huszonnégy évesen pedig a New York-i Ifjú Koncertművészek Nemzetközi Versenyét is megnyerte. Megállíthatatlanul haladt tehát a karrierje – de a legcsillogóbb pillanata talán mégis az lehetett, amikor 2008-ban igazán illusztris közönség előtt játszhatott, mégpedig a Nobel-Békedíj kapcsán szervezett koncerten. A videón is jól látszik és hallatszik, hogyan fagyasztotta meg a levegőt, hogyan fokozta a feszültséget, és hogyan tört ki a végén a visszafoghatatlan ováció:

Akinek a “rövid élete művét” díjazták

Nem kell megijedni, Nicolas Altstaedt azóta is él és virul, sőt, októberben ő maga fogja megnyitni a bérletsorozatot a Héber nyitány című koncerttel. A most a harmincas évei végén járó csellistát bő egy évtizede jelölték egy rangos kitüntetésre, a Credit Suisse Ifjú Művészeti Díjára, amely nagy pénzjutalommal járt, sőt, a nyertes a Bécsi Filharmonikusokkal is koncertezhetett. A zsűri elnöke, Michael Haefliger pedig konkrétan ezekkel a szavakkal adta át az első díjat Altstaedtnek:

ezt nem azért kapja, hogy segítsünk megalapozni a jövőjét, hanem hogy elismerjük azt az életművet, amit már ennyi idő alatt képes volt létrehozni.

A játékát nézve érthető is, hogy mire gondolt az elnök. Ezen a videón például “arkangyalok” segítségével szólaltatja meg Haydn mennyei hangulatot árasztó zenéjét:

Akinek a hosszú élete művét díjazták

Ránki Dezsőt, a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművészt természetesen nem kell bemutatni a magyar közönségnek. Aki rendszeresen jár koncertre, bizonyára találkozott már vele és láthatott tőle egynéhány felcsillanó pillanatot. Ennek az életműdíjjal is kitüntetett pályának különleges színfoltja, hogy Ránki Dezső a sikerek nagy részét feleségével, Klukon Edittel közösen éli meg, immár három évtizede. Saját bevallása szerint az éves naptárában szereplő hatvan koncertnek körülbelül a fele közös. Amióta pedig kisebbik fiuk, Fülöp is zenei pályára lépett, egyre gyakrabban lépnek fel hárman is! Ilyen az, amikor valaki a családjával csilloghat együtt:

Aki egy zseni hangulatának köszönheti a karrierjét

A szintén zongorista Nelson Goerner azt vallja, hogy fiatal művészként sem szabad visszariadni semmilyen bonyolult darabtól: az eleinte éretlen előadások idővel csak egyre jobbak lesznek. Az ő karrierje fiatal művészként egyébként nagyon érdekesen indult. Néhány másik fiatal zongoristával kitalálták, hogy vendégül kellene látni Martha Argerichet, aki éppen akkortájt tért vissza hazájukba, Argentínába tizennégy év után. A világ egyik legjobb zongoraművészeként emlegetett Argerichről köztudott, hogy legendásan gyűlöli és kerüli a médiafigyelmet. Ebből lett a bonyodalom, ugyanis valaki megneszelte a látogatást, és a kis lakásban hirtelen hatalmas tömeg gyűlt össze, ami érthetően nagyon frusztrálta Argerichet. Goerner így emlékszik erre:

Kiment a konyhába és nem volt hajlandó előjönni. Mi, akik tényleg fiatal zongoristaként voltunk jelen, utánamentünk, és elpanaszolta nekünk, mennyire felzaklatja a helyzet. Végül nagy nehezen rávettük, hogy jöjjön elő, de szó szerint úgy kellett kihúzni a konyhából.

Hogy oldja egy kicsit a feszültséget, Goerner a zongorához ült és játszani kezdett, majd a társai következtek. Akkor még azt hitte, hogy csak egy emlékezetes délutánt töltött együtt Argerichhel, de legnagyobb meglepetésére a művésznő pár nappal később üzent érte, és felajánlott neki egy európai ösztöndíjat. Az idén ötvenegy éves Goerner azóta is élete fordulópontjaként emlegeti a napot, amikor a nehezített körülmények ellenére is sikerült felkeltenie Argerich figyelmét.

Akit végigkísérnek a pályáján a híres magyarok

Az eddig felsorolt zenészek közül Nicolas Altstaedt és Nelson Goerner estjeit Gilbert Varga, Ránki Dezsőét és Elina Vähäläét pedig Bogányi Tibor vezényli. Sung-Won Yang dél-koreai csellista azonban kilóg a sorból: Világhíres magyarok című koncertjén Eötvös Péter lesz a karmester, és az elhangzó négy darabból is kettő Eötvös, a másik kettő pedig Bartók műve.

Hogy miért éppen egy koreai zenész kapta ezt a hazafias témát? Talán azért, mert az ő életét amúgy is végigkísérik a híres magyarok. Egyik tanára Starker János volt, aki a második világháború után – amelynek során megjárt egy koncentrációs tábort, hegedűművész bátyjai pedig munkaszolgálatban haltak meg – elhagyta Magyarországot, és az USA-ban lett híres gordonkatanár.

Talán az ő hatása is lehetett, hogy Yang az első albumán csak Kodály-műveket játszik. A 2003-ban kiadott lemez óriási siker lett: A Gramophone magazinban előbb a szerkesztő havi ajánlata lett, majd ugyanezen újság kritikusa az év lemezének választotta. Emellett a holland Edison Díjra is jelölték a legjobb debütáló szólóalbum kategóriájában.

A Világhíres magyarok mellett lesz még Alpesi kirándulás, Héber nyitány, megismerhetjük Peer Gynt titkát és láthatjuk A vörös hegedűt. Hallhatunk Bernsteint, Beethovent, Coriglianót, Prokofjevet, Grieget és még sok más zeneszerzőt. És mindenekelőtt testközelből is megélhetjük, ahogy ez az öt szólóművész ezúttal is csillog, szikrázik és ragyog.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top