+ Képzőművészet

A Louvre kockáztat, nem zár be a koronavírus miatt

Szerda délben ismét kinyitott a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, amely az elmúlt napokban azért volt zárva, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés

„súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre”.

Az újranyitást a múzeum előtt reggel óta várakozó turisták tapssal fogadták.

Az igazgatóság közleménye szerint a dolgozóknak az új típusú koronavírus franciaországi terjedése miatti „jogos félelmei” kapcsán a múzeum vezetősége hangsúlyozza, hogy „legfőbb prioritása az alkalmazottak és a látogatók biztonságának szavatolása”. Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy „az illetékes hatóságok a jelenlegi helyzetben a múzeumok nyitva tartását ajánlják”.

A közleményben az igazgatóság azt is jelezte, hogy a már eddigi intézkedéseken túli továbbiakat léptettek életbe, de azokat nem részletezte.

A múzeum vasárnap és hétfőn nem nyitott ki, miután az alkalmazottak vasárnapi rendkívüli üzemitanács-ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat, kedden pedig a szokásos heti szünnap volt a Louvre-ban.

A dolgozók azért aggódtak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió ember háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelték, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelméért, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A francia egészségügyi hatóságok és a kulturális tárca azonban nem tartotta indokoltnak és szükségesnek a Louvre bezárását.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül négy fő gócpontot tartanak nyilván, a fertőzöttek száma meghaladta a kétszázat, négyen meghaltak a betegség szövődményeiben.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt – vásárokat, koncerteket, szakmai kiállításokat – amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. Miután a múzeumokban egy adott pillanatban nincsenek többen ötezernél, jelenleg nem szükséges a zárva tartásuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top