+ Zene

A dalszövegei miatt elítélt katalán rappert nem adják ki Madridnak

Valtonyc

Az Európai Bíróság kedden elutasította a spanyol hatóságok kérelmét, miszerint a Valtonyc művésznéven ismert, provokatív dalszövegei miatt hazájában elítélt rappert, az ellene kiadott európai elfogatóparancs értelmében automatikusan ki kell adni a spanyol fővárosnak.

A luxemburgi székhelyű testület visszaküldte az ügyet az illetékes genti törvényszékhez. A bíróság arra szólította fel a belga hatóságokat, vizsgálják meg, hogy azok a cselekedetek, amelyek miatt a rappert hazájában elítélték, szintén bűncselekményeknek minősülnek-e Belgiumban, és elég súlyosak-e ahhoz, hogy igazolják az elfogatóparancs végrehajtását.

A bíróság azonban kiemelte, hogy a spanyol hatóságok kérelmét még nem véglegesen utasították el.

Az illetékes belga fellebbviteli bíróság 2018 novemberében elutasította Valtonyc kiadatását, és az Európai Bíróság véleményét kérte ki az üggyel kapcsolatban. Josep Miguel Arenas Beltránt, azaz Valtonycot 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 2018 májusában, Spanyolországban.

A katalán származású rapper a GRAPO (Október 1-je Antifasiszta Ellenálló Csoportok) spanyol szélsőbaloldali szervezet, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorcsoportot dicsőítése, a terrorizmus áldozatain való gúnyolódás valamint a királyi család gyalázása miatt kapta a büntetést. Miután az ítéletvégrehajtás elől Beltrán Belgiumba menekült a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top