+ Tudomány

Gátat terveznek a tengerbe, hogy megvédjék Európát a tengerszint-emelkedéstől

Az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti 475 kilométer hosszú és egy Franciaország és Délnyugat-Anglia közötti 160 kilométeres gát védhetné meg Európa több mint 25 millió lakóját a várhatóan több méteres tengerszint-emelkedés következményeitől a következő évszázadokban holland kutatók szerint.

A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai szerint a gátépítés költségei 250-500 milliárd euróra rúgnának, a védelemre szoruló észak-és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százalékára 20 éven át – számították ki a holland kutatók a Németországi GEOMAR intézet tudósaival a Bulletin of the American Meteorological Society tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

“Azon kívül, hogy ez egy lehetséges megoldás, egy ilyen kivételes gát főként figyelmeztetés lenne”

– mondta Sjoerd Groeskamp holland kutató.

“Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk”

– idézte a kutatót a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A tanulmány szerzői elismerték, hogy a növényvilágra azonban jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése.

“Eltűnne az apály és a dagály és azzal a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna. Ez drasztikusan megváltoztatná ökoszisztémáját és hatással lenne a halászatra is”.

Groeskamp szerint egy ilyen páratlan gát terve főként figyelmeztetés lehet, nem pedig megoldás. A költségek hatalmasak.

“De úgy számoltuk, hogy ha nem teszünk semmit a tengerszint-emelkedés ellen, az sokszor magasabb költségekkel járna”

– hangoztatta a kutató.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Lőrincz László szerint:

    Tehát a TUDÓSOK teszik tönkre végleg az egész FÖLD-et az ilyen hülye ötleteikkel!Azonnal be kellene szüntetni a rettenetesen környezetszennyező polgári repülést,helyette mágnesvasutakat építeni mint KÍNÁBAN!Anno volt is ilyen terv, csak gyorsan leállították EURÓPÁBAN!Közutak fölé drótot feszíteni, és mehetnének az elektromos kamionok,buszok,autók mint a trolik, nem kell bazi nagy aksikkal terhelni a világot. És a végén el kell költözni a mélyen fekvő területekről,marad Európában elég lakható hely akkor is.
    Egy Nemtudós

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top