+ Színház

Egy hazaáruló Nobel-díjas író regényéből készült színdarab

Knut Hamsun

Éhség bemutató a Trafóban – Knut Hamsun regényéből készül színházi előadás – jegyek itt rendelhetők

Március 5-én és 6-án 21 órától mutatják be a Nobel-díjas norvég író, Knut Hamsun 1890-ben írt önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye, az Éhség alapján készült előadást a Trafóklubban. Az adaptációt Nagy Péter István rendező és Sándor Júlia dramaturg készítette, főszerepeit Domokos Zsolt és Galkó Balázs alakítja. A produkciót Budapest után Székesfehérváron is bemutatják.

„Knut Hamsun norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről. 1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére vágyik. Művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát”

– írják ajánlójukban az alkotók.

Nagy Péter István e.h. és Sándor Júlia színpadi változata az író időskori alakjának vitatott megítélését helyezi középpontba egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban. Problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, és reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit. Az írót Domokos Zsolt, időskori alakját Galkó Balázs alakítja. További szereplők: Dunai Csenge, Nagy Norbert, Pallag Márton és Pálya Pompónia. A látványt Devich Botond e.h. tervezte, a zeneszerző Dargay Marcell. Operatőr Vincze Alina, a videót Virág Balázs, a sound designt Csizmás András jegyzi.

A Trafó és a Vörösmarty Színház közös produkcióját március 11-én Székesfehérváron is bemutatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top