+ Irodalom

Két új taggal bővült a Történelmiregény-írók Társasága

A Történelmiregény-írók Társasága 2013-ban jött létre. Schmöltz Margittal és Timár Gáborral együtt immár huszonkilenc rendes tagja van.

A Történelmiregény-írók Társasága 2020. február 28-án tartotta éves közgyűlését Budapesten. Más napirendi pontok mellett többek között két új tagjuk felvételéről is döntöttek. Schmöltz Margitot a társaság elnöke, Kapa Mátyás, Timár Gábort pedig Cselenyák Imre ajánlotta a tagság figyelmébe.

Schmöltz Margit 1972-ben született Esztergomban, gyermekkorát Székesfehérváron töltötte. A Debreceni Egyetemen informatikus könyvtáros, az ELTE-n kulturális menedzser szakon végzett. Korábban tudománytörténettel foglalkozó, ismeretterjesztő művei jelentek meg, majd a regények, novellák, mesék felé fordult. Legfrissebb publikációi a Kő kövön című regény, illetve az Álljon meg egy novellára!-antológia egyik kisprózája. Jelenleg Esztergomban él, könyvtárosként dolgozik. Két gyermeke van.

Timár Gábor 1932-ben született Budapesten, régi katonacsalád sarja. Művészpályára készült, azonban a Rákosi-korszakban származása okán nem tanulhatott tovább, esti egyetemre kényszerült. 1956-ban külföldre menekült, mérnökként több földrészt is bejárt, végül tanszékvezető professzorként ment nyugdíjba a torontói Seneca College-ből. Magyar nyelvű szépírói pályafutása ekkor kezdődött, Gábor Bendegúz néven vezetett rovatot a Kanadai Magyarságban, majd 2000-ben Budapesten jelentette meg első regényét. Azóta számos könyve jelent meg magyarul és angolul is. 2013-ban telepedett vissza Magyarországra.

A Történelmiregény-írók Társasága 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a történelmi regény műfaját és annak művelőit, egységbe tömörítse és támogassa a műfajban tevékenykedő írókat, illetve gazdagítsa a magyar nyelven olvasó közönség történelem-ismeretét. Schmöltz Margittal és Timár Gáborral együtt a Társaságnak immár huszonkilenc rendes tagja van.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top