+ Életmód

Mától szabad az üzletszerű halálba segítés Németországban

Keresés a weben

A német alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az öngyilkosság üzletszerű elősegítését tiltó jogszabályt szerdán a német szövetségi alkotmánybíróság.

A bíróság a döntéssel megsemmisítette a büntetőtörvénykönyv 2015-ös kiegészítését, amely szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtandó az eutanázia üzletszerű – nem feltétlenül nyereségre törekvő, de rendszeresen, professzionálisan végzett – támogatása, kivéve az életüknek véget vetni kívánók közeli hozzátartozóit.

Az indoklás szerint a tiltás ellentétes az úgynevezett általános személyiségi joggal, amelyet az alaptörvény kiemelten véd az emberi méltóság sérthetetlensége és a személyiség szabad kibontakoztatásának joga rögzítésével.

Az általános személyiségi joghoz hozzátartozik a halál önálló megválasztásának joga, amely az élet befejezésének szabadságát és az ehhez önkéntes alapon nyújtott segítség igénybe vételének szabadságát is jelenti.

Az államnak és a társadalomnak tiszteletben kell tartania az ezen jog keretében hozott döntéseket. Azonban az üzletszerű eutanáziát tiltó jogszabály “gyakorlatilag kiüresíti” a segítséggel végrehajtott öngyilkosság lehetőségét, ezért nem fér össze az alaptörvénnyel – fejtették ki az indoklásban.

Hozzátették: mindez nem jelenti azt, hogy a törvényhozó nem szabályozhatja az öngyilkossághoz nyújtott segítséget, de biztosítania kell, hogy érvényesüljön az élet önálló, egyéni döntésen alapuló befejezésének szabadsága.

Az alkotmánybíróság súlyos betegek, orvosok és az eutanáziát pártoló egyesületek indítványára vizsgálta meg a kérdést.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. obsitos szerint:

    Van már elég bevándorló, mindenki szabadon megdögölhet.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top