+ Színház

Jön a Mi a tánc? dokufilm-sorozat új évada a Trafóban

Photograph by Deidre Schoo

Fókuszban: a street dance

Február 24-án, hétfőn 18 órakor indul a Mi a tánc? dokumentumfilm-sorozat második évada a Trafóklubban, melynek fókuszában az Amerikából eredő utcai táncstílusok állnak. A Parallel Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósuló sorozat első eseményén Jamal Sims koreográfus When the Beat Drops (Ritmusváltás) című egészestés dokufilmjét mutatják be, a bucking táncstílusról.

A bucking, vagy más néven j-setting gyökerei a 70’-es évekre nyúlnak vissza, és Shirley Middleton, a Mississippi állambeli Jackson State Egyetem mazsorettjéhez köthetők. A stílusra a „vezet és követ” formátum a jellemző, ahol egy táncos elindít egy energetikus mozdulatsort, amelybe a többiek bekapcsolódnak. Az alaplépések olyan mazsorett mozdulatokra épülnek, mint a „J-Sette Walk”, „Salt and Pepper”, „Strut” vagy a „Tip Toe”.

A ’70-es években a stílusért rajongó afro-amerikai melegek bejártak a csapatok próbáira és fellépéseire, majd USA-szerte éjszakai klubokban adták elő, amit ellestek. A film a bucking eredetét és fejlődését járja körül atlantai táncosok történetein keresztül, akik nappal kórházi dolgozók, tanárok, vállalati alkalmazottak, éjszaka viszont fergeteges bucking előadók, akik gyakran állásukat veszélyeztetik a kettős életükkel.

Jamal Sims rendező nevéhez olyan projektek köthetők, mint a RuPaul Drag Race valóságshow, a So You Think You Can Dance tehetségkutató műsor és a Cirque du Soleil Michael Jackson: The Immortal World Tour show-ja.

A filmeket angol nyelven, felirat nélkül vetítik, a kapcsolódó beszélgetés magyarul zajlik. Pintér Gábor sorozatszerkesztő vendége ezúttal Moritz Daniel (Daniel Milan) Vogue-táncos, tanár, koreográfus lesz.

Márciusban két újabb filmmel folytatódik a sorozat. 9-én a Flex is Kings című filmet mutatják be, amely a flexing, vagy más néven bone breaking (csonttörés) utcai stílussal foglalkozik, amely Brooklynból ered, és a hullámzással, nyelvcsettintéssel, talajelemekkel és siklásokkal kombinált ritmikus gumimozgás jellemzi. Március 23-án pedig a Memphis utcáin kialakult, pantomimelemeket is használó jocking története ismerhető meg a Lil’ Buck: Real Swan című filmből.

Lil’ Buck Real Swan, fotó: Mathieu de Montgrand

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top