+ Film

Re: Verzió – Ingyenes vetítéseken nézheted meg a Verzió Filmfesztivál filmjeit

apró lelkek

Február 20. és május 28. között a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 8 legsikeresebb filmjét lehet megtekinteni ingyenes vetítéseken. A sorozatban látható a Colectív, A létezés eufóriája, a Még mindig forog, Az ügyvéd, a Kiszorítva, a Légszomj, az Apró lelkek, és közönségkedvencet is lehet választani!

Nagy sikerrel zárult a tavaly novemberben megrendezett 16. Verzió Filmfesztivál: a 75 filmből álló programra tizenegyezer néző volt kíváncsi, a 129 budapesti vetítésből 43 teltházas volt és hat vidéki városban is vetítettek egyedi válogatásokat.

A Verzió februárban induló, ingyenes filmklubjában a fesztivál nyertes filmjei mellett olyan alkotásokat lehet majd megnézni, amelyekre sokan nem jutottak be – jogos népszerűségük miatt. A 8 filmes válogatásból egyet a közönség választhat ki a filmfesztivál Fb-oldalán indított szavazás keretében. Szavazni február 16-ig lehet!

A vetítéseket beszélgetések követik a filmek készítőivel, helyi szakértők, újságírók és emberjogi aktivisták részvételével.

A Re:Verzió helyszínei a Blinken OSA Archívum és a Közép-európai Egyetem. A vetítéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Helyfoglalás érkezési sorrendben!

A Re:Verzió programja:

Február 20. csütörtök, 18 óra // COLECTÍV

Március 5. csütörtök, 18 óra // A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA

Március 19. csütörtök, 18 óra // MÉG MINDIG FOROG

Április 2. csütörtök, 18 óra // a FB-SZAVAZÁS NYERTESE

Április 16. csütörtök, 18 óra // AZ ÜGYVÉD

Május 7. csütörtök, 18 óra // KISZORÍTVA

Május 14. csütörtök, 18 óra // LÉGSZOMJ

Május 28. csütörtök, 18 óra // APRÓ LELKEK

Részletes program:

Február 20. csütörtök, 18 óra // COLECTÍV (Románia, Luxemburg)

rendező: Alexander Nanau, 2019, 109 perc, román nyelven, magyar és angol felirattal. A 16. Verzió Nemzetközi közönségdíjának nyertese.

2015-ben egy tűzeset során 27 fiatal vesztette életét a bukaresti Colectív nevű szórakozóhelyen, majd további 37-en haltak meg a nem megfelelő kórházi kezelés és fertőzések miatt. A tragédiát tömegtüntetések követték, újságírók egy csoportja pedig nyomozásba kezdett, és feltárták a román egészségügy kiterjedt korrupciós hálózatát.

Colectiv

A vetítést beszélgetés követi. Vendég: Lantos Gabriella egészségügyi menedzser és Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, aki a TASZ kórházi fertőzések feltérképezésére és visszaszorítására indított kampányát is koordinálja. Moderátor: Tamás Etelka. Regisztráció ITT.

Helyszín: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Március 5. csütörtök, 18 óra // A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA (Magyarország)

rendező: Szabó Réka, 2019, 83 perc, magyar nyelven, angol felirattal. A 16. Verzió Magyar közönségdíjának nyertese.

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

A létezés eufóriája

A vetítést közönségtalálkozó követi. Vendégünk lesz a két főszereplő, Fahidi Éva és Cuhorka Emese. Moderátor: Zsámboki Miklós. Regisztráció ITT.

Helyszín: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Március 19. csütörtök, 18 óra // MÉG MINDIG FOROG (Szíria, Libanon, Franciaország, Németország, Katar)

Rendezők: Saeed Al Batal és Ghiath Ayoub, 2018, 128 perc, arab nyelven, angol és magyar felirattal. A film a 16. Verzió közönségszavazásán 2. helyezést kapott.

Saeed fiatal mozirajongó, aki a szíriai Kelet-Gútában más fiataloknak próbálja megtanítani a filmkészítés szabályait. A körülöttük lévő valóság azonban túl kemény ahhoz, hogy bármilyen szabályok érvényesüljenek benne. Saeed barátja, Milad, a kerítés túloldalán, Damaszkuszban él a rendszer uralma alatt, és épp befejezné képzőművészeti tanulmányait. Egy ponton azonban úgy dönt, elhagyja a fővárost és csatlakozik Saeedhez az ostromlott Duma városában, ahol ketten egy helyi rádióadót és lemezstúdiót működtetnek. Mindent filmre vesznek kamerájukkal – ám egy nap a kamera őket veszi fel…

Helyszín: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Április 2. csütörtök, 18 óra // a FB-SZAVAZÁS NYERTESE!

Ezen a napon a fesztivál FB oldalán meghirdetett szavazás nyertesét vetítjük. Szavazni február 10. és 16. között lehet!

Helyszín: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Április 16. csütörtök, 18 óra // AZ ÜGYVÉD (Izrael, Kanada, Svájc)

Rendezők: Rachel Leah Jones, Philippe Bellaiche, 2019, 108 perc, arab és héber nyelven, angol felirattal. A 16. Verzió Nemzetközi versenyprogramjának nyertese.

Lea Tsemel izraeli zsidó ügyvédnő közismert arról, hogy palesztin vádlottak kemény ügyeit vállalja: feministáktól, fundamentalistáktól és békés tüntetőktől fegyveres ellenállókig. A film valós időben követi Tsemel munkáját, amelynek során eddigi legfiatalabb ügyfelének, egy 13 éves fiúnak nagy port kavaró tárgyalása is zajlik. A film áttekinti az ügyvédnő legfontosabb eseteit, és reflektál munkája politikai jelentőségére, de azt is megmutatja, mekkora személyes árat fizet az, aki az „ördög ügyvédjének” szegődik.

Helyszín: Közép-európai Egyetem – 1051 Budapest, Nádor u. 15. Auditórium

Május 7. csütörtök, 18 óra // KISZORÍTVA (Svédország)

Rendező: Fredrik Gertten 2019, 92 perc, angol, spanyol, olasz, német, koreai nyelven és magyar felirattal

A lakásárak fénysebességgel emelkednek világszerte. A fizetések nem. A Kiszorítva az arctalan főbérlőkről, az egyre élhetetlennebbé váló városokról és a mindannyiunkat érintő, fokozódó krízisről szól. Ez már nem dzsentrifikáció, hanem egy másik „szörnyeteg”. A film Leilani Farhát, az ENSZ lakásügyi különmegbízottját követi útján a világ körül, hogy megértsük, kik szorulnak ki a városokból és miért.

A vetítés és a hozzá kapcsolódó beszélgetés a Budapest100-zal közös szervezésben valósul meg.

Helyszín: szervezés alatt!

Május 14. csütörtök, 18 óra // LÉGSZOMJ (Belgium)

Rendező: Daniel Lambo, 2018, 75 perc, holland, angol, francia, hindi nyelven, angol és magyar felirattal

Apja és sok más falubeli halála után Daniel Lambo filmrendező elindul, hogy kiderítse az igazat a halálos azbesztiparról. Útja egy hatalmas indiai azbeszt-hulladéklerakóhoz vezet. Nyomozása feltárja, hogy az iparág továbbra is meggondolatlanul veszélyezteti munkásai és felhasználói életét szerte a világon. Lebilincselő történet civilek küzdelméről az egyre terjeszkedő azbesztipar ellen.

A film a 3. OFF-Biennáléval együttműködésben kerül levetítésre.

Helyszín: Blinken OSA Archívum, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Május 28. csütörtök, 18 óra // APRÓ LELKEK (Jordánia, Katar, Franciaország)

Rendező: Dina Naser, 2019, 86 perc, arab nyelven, magyar és angol felirattal. A film a 16. Verzió közönségszavazásán 3. helyezést kapott.

Marwa, édesanyja és testvérei megrekedtek a Zaatari Menekülttáborban Jordániában, ahová 2012-ben menekültek a szíriai polgárháború elől. Marwa kilencéves, és mint minden gyereket, leginkább az iskola és a játék foglalkoztatja. Játékosságát testvéreivel éli meg: rosszcsont öccsével, Mahmouddal és szemtelen kishúgával, Ayah-val, akinek a személyisége azt is megmutatja, milyen mély érzelmi hatást gyakorolhat egy kislányra a háború. Ahogy telnek az évek, Marwa egyre inkább kötődik a táborbeli élethez, ottani barátaihoz és hevenyészett otthonához, mígnem egy nap bátyját behívják a hatóságok, hogy kikérdezzék szélsőséges katonai csoportokkal való kapcsolata miatt. Ekkor „letelepedett” életükben hirtelen fordulat áll be, amely megkérdőjelezi történetük bizonyosságát.

Helyszín: Közép-európai Egyetem – 1051 Budapest, Nádor u. 15. Auditórium

A vetítéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top