+ Képzőművészet

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

Noli tangere..., rézkarc, 1976

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen, kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bármelyikünk találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett.

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára birtokában mintegy 250 Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van. Érdekesség, hogy könyvtárunkban őrzött egyik levelében szerepel a később általa tervezett Gulácsy-síremlék egyik vázlatos rajza is. A művész munkássága előtt tisztelgő, Origó a végtelenben címet viselő emlékkiállításon a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós érmegyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

A grafikák tekintélyes része egyedi alkotás: tusrajzok, könyvillusztrációk, amelyek egy 1986-os kiállítást követően a művész nagylelkű ajándékaként kerültek a gyűjteményünkbe. A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.

A kiállításon szerepelnek még azok a hidegtű eljárással készült sokszorosított grafikai alkotások, amelyeket a Képcsarnok Vállalat és a Rézkarcoló Művészek Alkotó Közössége küldött meg kötelespéldányként a nemzeti könyvtárnak 1960 és 1990 között.

Rézkarcoló, rézkarc, 1979.

Borsos Miklós bátran fordult a képzőművészet több ezer éves történetének bármely korszakához, nemcsak a nagy reneszánsz művészektől tanult, hanem a kükladikus kultúra névtelen mestereitől is. A térbeli és síkbeli műveket egyforma tehetséggel alkotó művész rézkarcain megfigyelhető a szobrászi látásmód, akárcsak szobrain a rajzos megközelítés.

A kiállítás talán legfontosabb célkitűzése annak a folyamatnak az érzékeltetése, hogy egy művészi elképzelés milyen sokféle alakban ölthet testet: előtanulmányként vagy párhuzamosan egy másik művel; rajz vagy szobor, rézkarc vagy érem formájában. Ahogy arról is képet alkothatunk, egy irodalmi mű miként lehet alapja nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.

Égzengésben, tusrajz, megjelent Simon István Örök körben (Budapest 1973) c. kötetében

A megnyitó időpontja: 2020. február 18. kedd, 16.30

A megnyitón köszöntőt mond Hammertsein Judit, az OSZK főigazgatója

A kiállítást méltatja Beke László művészettörténész, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet

A kiállítás 2020. február 18-tól április 30-ig látogatható (keddtől szombatig, 10-18 óráig)

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület., Nemzeti Ereklyetér (V. szint)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top