+ Természet

Ha a poszméhek kipusztulnak, az egész világon leáll a növények beporzása

Drámaian megfogyatkozott a poszméhpopuláció Észak-Amerikában. Egy csütörtökön publikált kutatás szerint csaknem 50 százalékkal csökkent a poszméhek száma egy generáció alatt.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a poszméhek számának drasztikus visszaeséséért, amely már szinte a “tömeges kihalás felé mutat” Európában és Észak-Amerikában is, a globális felmelegedés a fő felelős. A szerzők figyelmeztettek, hogy a poszméhek eltűnése a mezőgazdasági termelést is fenyegeti.

A kutatók megállapítása szerint Európában a poszméhpopuláció 17 százalékkal esett vissza a tanulmányban vizsgált két periódus – 1901-1974 és 2000-2014 – között, miközben Észak-Amerikában a csökkenés elérte a 46 százalékot.

“Egyszerűen nem hittünk a szemünknek, hogy egy ilyen rövid időszak alatt ilyen súlyos lehet a hanyatlás”

– hangsúlyozta Peter Soroye, a tanulmány vezető szerzője, az Ottawai Egyetem doktorandusza. Hozzátette, hogy hétszer is ellenőrizte az adatokat, hogy kizárja a tévedést, de sajnos igaznak bizonyultak

A poszméhek számának csökkenéséért a gyomirtók kiterjedt használata is felelős, valamint a rovarok élőhelyének leszűkülése, amelyet a földhasználatban bekövetkezett változások okoztak. Soroye szerint ugyanakkor a globális felmelegedés is súlyosbítja a helyzetület.

“Ez a tanulmány semmilyen módon nem menti a gyomirtókat és az élőhelyveszteséget. De jelzi, hogy a klímaváltozás egy újabb adalék, amely a tömeges kihalást gerjeszti”

– mutatott rá a tudós a probléma összetettségére.

A poszméhek nagyobbak, mint a háziméhek, és nem termelnek ugyan mézet, de nagyon fontos szerepet töltenek be a beporzásban.

“Mikor rászállnak egy virágra, megrázzák azt, és kirázzák belőle a pollent. Egy csomó terménynek, például a tökféléknek, a bogyós gyümölcsöknek és a paradicsomnak szüksége van a poszméhek beporzására, mivel a háziméhek vagy más beporzórovarok ezt nem tudják elvégezni”

– hangsúlyozta Soroye.

Az ENSZ adatai szerint a méhek kulcsszerepet játszanak az emberi táplálékot kitevő gyümölcsök és magvak háromnegyedének előállításában. Ugyanakkor tanulmányok figyelmeztetnek rá, hogy a növények beporzóinak populációi világszerte csökkennek. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a trend folytatódik, a tápláló gyümölcsöket, magvakat és sok zöldséget olyan terményekkel kell helyettesíteni, mint a rizs, a kukorica és a burgonya, ami kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz vezethet.

Tim Newbold, a tanulmány társszerzője, a University College London kutatója úgy vélte, hogy amennyiben a klímaváltozás felgyorsul a következő években, a poszméhek még nagyobb számban pusztulnak majd el.

A genfi központú Meteorológiai Világszervezet szerint a 2010 és 2019 közötti időszak volt az eddig feljegyzett legmelegebb évtized.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top