+ Tudomány

A kutyák 100%-ig kiszagolják a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák – derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.

A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését – írja az EurekAlert tudományos hírportál.

A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal, vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) szakembere, Timothy R. Gottwald rájött, hogy bizonyos kutyafajtákat be lehet tanítani a betegséget okozó baktérium, a candidatus liberibacter asiaticus kiszagolására, és az állatok több mint 99 százalékos pontossággal képesek jelezni a mikroorganizmus jelenlétét.

Gottwald szerint a kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat, jócskán túlszárnyalva a sárgasárkány-kór kiszűrésére az amerikai mezőgazdasági minisztérium által jelenleg jóváhagyott egyetlen módszer hatékonyságát.

A program keretében eddig európai tenyésztőktől származó 19 keresőkutyát képeztek ki a szakemberek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top