+ Film

Világhírű művészek a 70. Berlinale zsűrijében

Kihirdették kedden a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) legfőbb díjairól döntő nemzetközi zsűri névsorát, az Oscar-díjas brit színész, Jeremy Irons vezette testület munkájában több további világhírű művész is részt vesz a február 20-án kezdődő szemlén.

A legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medvéről és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst medvékről döntő héttagú zsűriben Jeremy Irons mellett a legismertebbek közé tartozik Bérénice Bejo francia-argentin színésznő, akit a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra jelöltek A némafilmes című 2011-es filmben nyújtott alakításáért.

Annemarie Jacir palesztin-amerikai rendező, forgatókönyvíró és költő, az első arab filmes, aki egy rövidfilmmel – Ka’inana Ashrun Mustaheel (Mint húsz lehetetlenség) című alkotásával – eljutott a cannes-i nemzetközi filmfesztiválra. Ez 2003-ban volt, időközben a Milh Hadha al-Bahr (A tenger sója) című romantikus drámájával is nagy szakmai sikert aratott.

A március 1-jéig tartó szemle nagyjátékfilmes versenyszekciójának zsűrijében a nők sorát Bettina Brokemper német producer zárja, aki például Lars von Trier dán rendező számos alkotásának társproducereként szerzett elismerést szakmájában.

Meghívták a testületbe Kenneth Lonergant, a legjobb eredeti forgatókönyvért járó 2016-os Oscar-díj tulajdonosát. Az amerikai rendező, forgatókönyvíró A régi város című munkájáért kapta az elismerést.

Luca Marinelli olasz színész legutóbb a Martin Eden című olasz-francia-német romantikus dráma főszereplőjeként volt látható a vásznon, a Jack London azonos című regénye alapján készített filmben nyújtott alakításáért tavaly elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a velencei filmfesztiválon.

A brazil Kleber Mendonca Filho eredetileg filmkritikus, újságíró és fesztiválkurátor, de filmeket is készít. Legutóbbi műve, a Bacurau című misztikus western, amelyet Juliano Dornelles mellett társrendezőként jegyez, tavaly elnyerte a zsűri díját Cannes-ban, megosztva a francia Ladj Ly Les misérables (A nyomorultak) című első játékfilmjével.

A nemzetközi zsűrinek 18 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbakat. A versenyfilmjek közül 16-nak a Berlinalén lesz a világpremierje. A 18-ból 6 filmet rendezett nő, ez a fesztivál történetében a második legmagasabb, 33 százalékos arány. Nagyobb arányt csak tavaly értek el a női rendezők, 41 százalékkal.

A szervezők eddigi adatai szerint magyar alkotás nem szerepel a fesztiválon, viszont magyar vonatkozás, hogy meghívták a rövidfilmes szekció háromtagú zsűrijébe Bucsi Rékát, aki három animációs rövidfilmjével is sikerrel szerepelt a Berlinalén.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 26 millió euró (8,8 milliárd forint), legfőbb támogatója a szövetségi kormány, amely 8,4 millió euróval járul hozzá a költségekhez. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top